Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. siječnja 2007.

Pokretanje projekta genofonda Gupčeve lipe, izdavanje publikacije pod nazivom „Zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije – Kako štititi prirodu naše županije“, te nastavak promatranja  ptičje vrste zlatovrana, koja u Hrvatskoj obitava još jedino na području naše županije. To su glavni zadaci u prvom cjelogodišnjem programu rada Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području naše županije koji su bili predstavljeni na konferenciji za novinare koja se održala u petak u prostorijama  Krapinsko-zagorske županije.
 
Preventiva zaštita prirode
– Među osnovne aktivnosti ove ustanove kojoj je osnivač Krapinsko-zagorska županija i u ovoj godini svakako spada sprečavanje daljnje degradacije zaštićenih područja uz provođenje stručnog nadzora – istaknula je na početku konferencije za novinare županica Vlasta Hubicki.
– U Gornjoj Bedekovčini će se krenuti sa stručnom sanacijom, nastavlja se uređenje zaštićenog krajolika Zelenjak, a nastavit će se i već započeto obilježavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti naše županije rekao je Ivica Ištok, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije. Dodao je da se  za  nekoliko lokaliteta izrađuje stručna podloga, kako bi se na njima proglasila preventivna zaštita u kategoriji značajni krajobraz. 
 
Upoznavanje s prirodnim vrijednostima
U dijelu koji se odnosi na promicanje i edukaciju svakako je najbitnije je  tiskanje publikacije „Zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije – Kako štititi prirodu naše županije“. Inicijativa za izdavanje ove publikacije pokrenuta je sa ciljem da se javnost upozna s povijesnim razvojem zaštite prirode, kao i podacima o zaštićenim prirodnim vrijednostima po kategorijama zaštite i stupnju ugroženosti. U ovoj će se publikaciji posebno obrađivati pitanja i odgovori o tome kako štititi prirodu u Krapinsko-zagorskoj županiji. Tu će se nadalje naći vodič kroz propise o zaštiti prirode, kao i niz drugih korisnih uputa o ponašanju u prirodi, što bi trebalo pomoći svima koji borave u prirodi da ne ugroze prirodne ljepote područja kojim se kreću.
 
Ispred razvijenih  zemalja EU
Na  našem području ima petnaest lokaliteta, odnosno posebno vrijednih područja, a uz to se i  27 posto površine Parka prirode Medvednica nalazi na području naše županije. Nadalje, ovdje  obitava, ovisno o kategorijama ugroženosti, 17 vrsta sisavaca, 6 vrsta ptica, 3 vrste gmazova, 23 vrste riba i čak 43 biljne vrste o kojima smo svi dužni posebno skrbiti.  Uz sve to, prostornim planom županije, gradova i općina predviđena je zaštita većeg broja novih, prirodno posebno vrijednih područja. Na taj način Krapinsko-zagorska županija bi se uključila među one malobrojne čija je ukupna zaštićena površina prema Zakonu o zaštiti prirode iznad standarda koji vrijedi i u razvijenim europskim zemljama.