Zagorje
Bajka na dlanu

Završen 16 milijuna kuna vrijedna projekt tvrtke OMP Obrada metala

Datum objave: 6. srpnja 2018.

Na svečanosti je bila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je obitelji Pleško na otvaranju novo proizvodnog pogona, što je dobar primjer za cijelu Hrvatsku.  „Novi strojevi i oprema, nova zapošljavanja i nova vrijednost koja će se ovdje stvarati, odašilju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati i poslovati. Doista je izvrsno čuti da 80 posto proizvoda iz ovog poduzeća odlazi u inozemstvo, jer dijelim mišljenje onih koji tvrde da upravo izvozno orijentirana proizvodnja mora biti temelj gospodarskog razvoja Republike Hrvatske i da je to temelj otvaranja novih radnih mjesta s višom dodanom vrijednošću“ – naglasila je predsjednica Kolinda Garbar Kitarović.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je slika gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije ovako dobra upravo zahvaljujući Vladimiru Plešku, njegovom bratu Davoru Pleško te stotinama zagorskih obrtnika i gospodarstvenika. „Nikad ne govorim o postotku nezaposlenih na području županije, nego o novootvorenim radnim mjestima kojih je od 2013. godine na području Krapinsko-zagorske županije gotovo 4.000. Smatram da je najbolja demografska mjera, osigurati posao doma da nam ljudi ne odlaze s ovih naših zagorskih brega. I to što nas najmanje odlazi, upravo je rezultat gospodarskih investicija, ulaganja i povećanja broja ukupnog prihoda“ – rekao je župan Kolar te čestitao obitelji Pleško na dovršetku još jedne investicije.

Vlasnik tvrtke OMP obrada metala Vladimir Pleško istaknuo je kako se dosadašnji razvoj tvrtke OMP pretežito oslanjao na vlastita sredstva i na kreditna sredstva poslovnih banaka. „Da bismo povećali konkurentnost, morali smo krenuti u novi investicijski ciklus, koji nam je omogućio povećanje volumena proizvodnje i tehnološki iskorak, u nekim dijelovima i na viši nivo nego što to imaju partnerske ili konkurentske tvrtke u EU“ – rekao je Vladimir Pleško te na pomoći u realizaciji projekta, među ostalim zahvalio Upravnom odjelu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša KZŽ, Zagorskoj razvojnoj agenciji i Poduzetničkom centru Krapinsko-zagorske županije.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Na svečanosti je bio i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, saborski zastupnik Žarko Tušek, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec, kao i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško – vlasnik tvrtke Josip Pleško, kojeg su uzvanici također obišli u sklopu svečanosti.

U sklopu projekta dograđena je proizvodna hala te je podignuta tehnološka razina proizvodnje prerade metala. Ukupna vrijednost projekta bila je 15.997.519 kuna, od čega je 5.149.505 kuna osigurano iz EU fondova. Projekt se provodio od 1. listopada 2016., a službeno je završio 1. travnja 2018. Unutar provedbenog razdoblja, ali izvan okvira projekta, poduzeće je investiralo u dodatnu nabavu strojeva i opreme, u visini od 3.100.000 kuna.  U obrtu je, prije početka ovog projekta bilo zaposleno 36 djelatnika, a predviđeni broj zaposlenih nakon završetka projekta bio je 41, no ovaj je broj već premašen pa je sada zaposleno 46 osoba.


Fotogalerija