Zagorje
Bajka na dlanu

Završena vojna vježba Velebit 18′ – župan Kolar dočekao rezerviste s područja KZŽ

Datum objave: 19. listopada 2018.

Na vojnoj vježbi Velebit 18′ sudjelovalo je više od 5.000 vojnika Hrvatske vojske te dio pričuvnog sastava, odnosno pripadnici prve satnije, prve pukovnije pričuvnog sastava, koji redom dolaze sa područja Krapinsko-zagorske županije.  Župan Željko Kolar je na samom dočeku istaknuo: „Prije svega im želim dobrodošlicu doma nakon desetak dana jedne izuzetno velike i komplicirane vojne vježbe u kojoj je naša satnija 1. bojne 1. Pukovnije jedina sudjelovala kao rezervni sastav na ovoj vojnoj vježbi. Prema riječima pukovnika Romana Kelnerića, ali i ostalih iz Hrvatske vojske, dečki su ostavili fenomenalan dojam sa svojom ozbiljnošću, profesionalnošću, trudom i marom. Mora se znati da su bili bok uz bok s vrhunski opremljenim profesionalnim jedinicama Hrvatske vojske i policije i moramo biti ponosni na njih“ – istaknuo je župan Kolar te dodao: „Nadam se samo da ovi naši mladi dečki nikad neće biti u poziciji da moraju u stvarni rat kao što je to morala moja generacija, kada su najbolji među nama zapravo ostali na bojištima i dali svoj život za obranu Hrvatske“ poručio je župan  te kazao kako je Krapinsko-zagorska županija na kraju same vježbe organizirala Optimiste zagorja da uz domaću glazbu proslave završetak vježbe.

Izvrsnu izvedbu pričuvnog sastava istaknuo je i pukovnik Roman Kelnerić: „Svi koji su dolazili u obilaske impresionirani su. To je zato jer to ipak nisu ročnici, nego izgrađene osobe koje imaju svoje živote i koji se znaju postaviti kada treba. Dosta je aktivno bilo, već nakon 2 dana smo počeli sudjelovati u vježbi koja je traje 72 sata, svaki dan smo imali jedan vod koji je 24 sata bio na osiguranju baze, tako da su se ljudi, s obzirom da su došli iz civilstva malo i potrošili. Rekli smo im, ako netko ne može pratiti tempo, da nema potrebe, no oni su svi htjeli to odraditi. Posebno mi je drago da smo mogli tu zadaću odraditi kvalitetno“ – rekao je pukovnik Kelnerić i pojasnio kako se ne razlikuje program obuke djelatnih i pričuvnih sastava.

Prvi dočasnik 1. voda 1. satnije 1. bojne 1. Pukovnije Krešimir Končevski istaknuo je kako su rezervisti na raspolaganju u sluaju da se vojska treba angažirati u određenim situacijama. „Kao pripadnik HV – a u vrijeme Domovinskog rata mogu biti ponosan na ove mlađe dečke koji su bili s nama na terenu jer su se pokazali kao izuzetno profesionalni i ljudi koji su u profesionalnom sastavu HV – a bili su iznenađeni načinom na koji su prihvatili i obavili zadatak koji im je bio povjeren. Prikazali smo na koji se način pričuvni sastav može upotrijebiti u akcijama koje bi eventualno bile potrebne i planirane u smislu obrane Hrvatske ili obrane od nekoga agresora koji bi se u našem slučaju ubacivao na teritorij RH“ – naglasio je dočasnik Končevski.

Na dočeku je bio i Darko Kucelj iz Područnog  odsjeka za poslove obrane Krapina MORH-a te zamjenik gradonačelnika Grada Krapina Branko Varjačić.

 


Fotogalerija