Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. listopada 2007.

Zlatar je u subotu navečer blistao zajedno sa svojim posjetiteljima koji su se na popularnome Pajdaškome sprehajanju ove godine brojili u tisućama. Prikaz zagorskih običaja na konjskim zapregama, kolima i u grupama, postao je prava atrakcija i izazov za sudjelovanjem dogodine. Pajdaško sprehavanje imalo je i natjecateljski karakter je su članovi komisije iz redova poznatih zagorskih kulturnjaka i turističkih djelatnika.  Dani kajkavskih riječi imali su svoj nastavak u nedjelju navečer u prepunoj dvorani zlatarske Sokolane gdje je održan  38. po redu Festival dječje kajkavke popevke.
 
Festival dječje kajkavske popevke
Na festivalu je predstavljeno 16 novih popevki uglazbljenih sa prošlogodišnjeg Zbora malih pjesnika, koji se tradicionalno održava u Zlataru u sklopu Dana kajkavske riječi. Najbolji izvođačima ovogodišnjeg Festivala dječje kajkavske popevke proglašeni su Dora Darapi i Dalibor Mucak iz OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice koji su izveli popevku “Zmisli se na me”. Najviše ocjene ocjenjivačkog žirija dobili su mali skaldatelji iz OŠ Donja Stubica za popevku “Babica” , koju je interpretirala Sanja Landripet. Sve izvođače pratio je Tamburaški orkestar HRT – a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.
“ Veliko nam je zadovoljstvo što  su Dani i Festival iz školske priredbe godinama prerasli u respektabilnu kulturnu manifestaciju, jednu od nastarijih u ovome dijelu Hrvatske “, istakla je Dubravka Đurić – Nemec ispred pokrovitelja svečanosti Ministarstva kulture. Gradonačelnik Zlatara i predsjednik oranizacijskog odbora Dana Marijan Đurek, zahvalivši se kolegama na organizaciji i posjetiteljima na dolasku u Zlatar, otvorio je pripreme i natječaj za sljedeće Dane kajkavske riječi Zlatar 2008.