Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. srpnja 2007.

Peto natjecanje orača Krapinsko – zagorske županije jučer je održano na gospodarstvu obitelji Jureković u zlatarskom naselju Kaštelu. Svoje oračke vještine, odnosno umijeća upravljanja suvremenim traktorima, pokazalo je deset natjecatelja iz cijelog Zagorja. Najboljim oračem Zagorja proglašen je Tomislav Kuharić iz Lobora, dok je drugo mjesto pripalo Zlatarščaninu Božidaru Domitranu. Pobjednik ovogodišnjeg županijskog natjecanja orača nastupiti će na državnom natjecanju prvog rujna u Čemincu.

Županija kupila natjecateljski plug
Ova je oračka manifestacija na oranice Kaštela privukla dosta posjetitelja koji su se željeli osvjedočiti čije su brazde najčišće. Naime, jedan od glavnih elementa u ocjenjivanju bila je čistoća brazde koja kod pravog orača mora biti glatka i čista poput kakvog betonskog kanala. Izaslanica županice i v.d. pročelnice županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, Marija Roksandić, rekla je kako je Županija odmah prepoznala vrijednosti ove manifestacije koja pridonosi unapređenju tehnike i načina oranja, koje je jedno od najvažnijih agrotehničkih mjera u obradi zemljišta. Slijedom toga Krapinsko – zagorska županija je ove godine kupila poseban plug ravnjak kojeg je platila 56 tisuća kuna, te time postala jedna od prvih županija koja je nabavila plug za natjecanje. Plug će biti uručen Udruzi natjecatelja u oranju Krapinsko – zagorke županije, a i ove je godine Županija bila pokrovitelj natjecanja te je za to izdvojila 20 tisuća kuna.
Oranje konjskim zapregama
Posebna zanimljivost za gledatelje bilo je oranje pomoću konjske zaprege, što se gotovo više ne može vidjeti na zagorskim njivama. U oranju konjima oprobao se i zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek, koji je i sam, priznao je, orao pomoću konja kad je bio dječak. Gradonačelnikovo oranje popraćeno je burnim pljeskom kao i isti pokušaj ravnatelja Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, dr. Ivana Katalinića.