Zagorje
Bajka na dlanu

Završetak velike investicije tvrtke BMD STIL

Datum objave: 9. lipnja 2023.

Tvrtka BMD STIL je u srijedu, 7. lipnja 2023. godine, u Jertovcu svečano obilježila završetak kapitalne investicije u proizvodni pogon – armiračnicu BMD PRO.

Investicija je realizirana u sklopu projekta Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama. „Ukupna vrijednost investicije je nešto više od 5,8 milijuna eura, od čega je financiranje od strane EU bilo 2,6 milijuna eura. Investicijom je ostvarena zamjena postojeće rasvjete, izgradnja fotonaponske elektrane, zamjena svih postojećih strojeva modernijim i energetski učinkovitijim, energetska obnova ovojnice zgrade fasade i krovova, ugradnja novog sustava grijanja koji uključuje i dizalice topline, a najvažniji učinak po cijelom završetku projekta bit će smanjenje potrošnje električne energije za 430.000 kWh godišnje i smanjenje emisije CO2 za 141,9 tona godišnje. Hvala svima koji su podržali projekt i vjerujemo da će biti na korist i dobrobit svim žiteljima, prvenstveno Općine Konjščina“ – rekao je prije početka svečanosti član Uprave BMD STIL Tomislav Harapin.

Među brojnim okupljenima na svečanosti otvorenja bio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je pohvalio BMD STIL te im čestitao na uspješnom radu i završetku projekta. „Zadnja njihova investicija je bila kupnja Vodoprivrede Zagorje koja je na našim prostorima bila specijalizirana za hidrograđevinske radove, održavanje vodotoka u slivu Krapina – Sutla. Impresioniran sam modernizacijom pogona, jer oni su uz jednu splitsku tvrtku najveći u Hrvatskoj koji se bave izgradnjom ovakvih armaturnih koševa za klizišta, mostove, propuste, klizišta. Rijetko se vidi da se energetska obnova radi u ovakvoj vrsti hala i to će sigurno pridonijeti manjoj potrošnji električne energije te oslobađanju sredstava za daljnje investicije“ – poručio je župan Kolar.

Načelnica Općine Konjščina Anita Krok  istaknula je da je Konjščina kraj tradicionalno poznat po metalskoj industriji. „Zahvaljujući ovom projektu i BMD – u, mi postajemo opet središte na istočnom dijelu Zagorja i jačamo tu metalsku industriju. Čestitam  vjerujem da će biti još investicija, a Općina Konjščina se zbog BMD – a sprema i u izmjenu Prostornog plana, kako bismo pomogli investitorima“ – rekla je načelnica Krok.


Fotogalerija