Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. siječnja 2022.

Vrijednost projekta bila je 5,97 milijuna kuna i u cijelosti je bio inanciran EU sredstvima u okviru Poziva ”Podrška procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih” sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.  

 

Projekt je zamišljen s namjerom da stvori uvjete za širenje suvremenih oblika pružanja izvaninstitucijskih usluga za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu i mlade s problemima u ponašanju u Krapinsko – zagorskoj županiji. Razvojem usluga organiziranog stanovanja, poludnevnih boravaka i savjetovanja i pomaganja primarnih i udomiteljskih obitelji projektom se podržava proces deinstitucionalizacije, sprečavanja institucionalizacije i transformacije domova socijalnih skrbi u Republici Hrvatskoj.  

Osim toga, projekt je obuhvatio i odgovarajuće edukacije za jačanje kapaciteta stručnjaka u organiziranju i pružanju izvaninstitucijskih usluga za djecu, mlade i obitelji. Cilj projekta bio je unaprijediti podršku za život u obitelji i zajednici djeci i mladima bez odgovarajuće skrbi te djeci i mladima s problemima u ponašanju u Krapinsko – zagorskoj županiji. Projekt je komplementaran projektu Odgojnog doma Bedekovčina ”Zajedno stvaramo našu bajku”, financiranog iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u vrijednosti od 14.780.376,88 HRK, ugovorenog u listopadu 2018. godine.

 

Ravnateljica Odgojnog doma Bedekovčina Tamara Kotarski rekla je kako je projekt uvelike  unaprijedio socijalne usluge koje Odgojni dom Bedekovčina pruža ali i da su njegovom provedbom uvedene i nove socijalne usluge na području županije”Ovim projektom Odgojni dom Bedekovčina postao je institucija koja pruža isključivo izvaninstitucijske socijalne usluge, a to su usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku, usluga organiziranog stanovanja uz povremenu podršku, usluga poludnevnog boravka i usluga savjetovanja i pomaganja obiteljima. Projekt je održiv jer je dio njegovog proračuna uvršten zahvaljujući Ministarstvu u naš financijski plan, a osim toga smo u partnerstvu na jednom drugom projektu, koji se financirao iz Europskog socijalnog fonda, pa smo kroz njega uspjeli pokriti drugi dio projekta koji nam je omogućio pružanje novih socijalnih ustanova. Inače, korisnici našeg doma su viševrsni, najviše je djece. U organiziranim stanovanjima i poludnevnim boravcima imamo 80-tak djece sve zajedno, dok u usluzi savjetovanja i pomaganja u obitelji imamo 15 socijalnih usluga. Svake godine vršimo evaluaciju naših usluga. Djeca su zadovoljna, roditelji su zadovoljni, pa smo onda i mi zadovoljni“, zaključila je Kotarski.

 

Konferenciji je nazočila i zamjenica župana Jasna Petek koja je podsjetila kako je Odgojni dom Bedekovčina ustanova koja sa velikim entuzijazmom, velikim znanjem i stručnošću pruža socijalne usluge u zajednici. ”Iako županija nije osnivač ni jedne ustanove socijalne skrbi, mi u suradnji sa vama i sa svim ustanovama socijalne skrbi u županiji vrlo marno planiramo pružanje socijalnih usluga i uključujemo se i podrškom i financijski i organiziranjem, jer mislimo da je zaista važno i da je naša zadaća brinuti o ranjivim skupinama u našem društvu, a to su prije svega djeca, obitelji u riziku, stariji i nemoćni, osobe i djece s poteškoćama i osobe sa invaliditetom. Hvala Tamari i njenom timu na zaista sjajnoj podršci i sjajnoj suradnji i mislim da u svemu onom što radi Odgojni dom Bedekovčina, treba biti puno stručnosti i znanja, ali i puno ljubavi i entuzijazma. Ja vam na tome iskreno čestitam, nadam se i veselim budućim zajedničkim projektima i budućoj suradnji“, zaključila je zamjenica Petek.


Fotogalerija