Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. studenoga 2023.

Konferencija za medije na temu rada zimske službe na području Krapinsko-zagorske županije u sezoni 2023./2024. održana je u srijedu, 15. studenoga 2023. godine, u prostorima Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije u Pregradi.

Župan Željko Kolar zahvalio je svim dionicima koji sudjeluju u pripremi i održavanju zimske službe na području Krapinsko-zagorske županije i podučio kako je iskustvo pokazalo da odlično obavljaju svoj posao. „Svjesni smo da nas vrijeme poput današnjeg ne smije zavarati. Svi smo vidjeli kakvi se ekstremi mogu dogoditi, i to što smo danas u kratkim rukavima, ne mora značiti da u prosincu ili ožujku neće pasti snijeg. Zahvaljujem se svim dionicima koji sudjeluju u pripremi i održavanju zimske službe, to su vrhunski profesionalci koji već godinama sjajno obavljaju posao na području naše županije“ – kazao je župan Kolar i poručio da su službe spremne na sve vrste nepogode koje bi se mogle dogoditi u zimskom periodu.

Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije će se, u zimskom režimu održavanja prometnica, brinuti o 668 kilometara županijskih i lokalnih cesta. „Kad je riječ o operativnom provođenju radova zimske službe, izvodit će se putem prostornog područja radnih jedinica s pet određenih mjesta pripravnosti, a to su Podgora Krapinska, Pregrada, Zabok. Zlatar Bistrica i Donja Stubica. U tim će mjestima biti na raspolaganju 22 vozne jedinice potpuno opremljene za poslove zimske službe te pet utovarivača za utovar potrebnog materijala“ – naveo je ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec i dodao kako je pripremljeno 3 tisuće tona soli i 5 tisuća kubnih metara kamene sitneži. Ove će se količine po potrebi i dopunjavati. Procijenjeni trošak radova zimske službe planiran je u iznosu od 1,2 milijuna eura no to će ovisiti o vremenskim prilikama.

Šef stožera zimske službe tvrtke EGIS Road Oepration Croatia Miroslav Majsec pojasnio je kako njihova tvrtka brine o održavanju autoceste Zagreb-Macelj ukupne dužine 60 kilometara. „Jedna baza je u Krapini te se iz nje izlazi na dionicu Zabok – Trakošćan, dok je druga u blizini Zaboka, u Mokricama te se iz nje ide na dionicu od Zaboka do čvora Jankomir. Upravlja se iz kontrole prometa iz koje se koordinira sa svim sustavima kao što je videonadzor,  meteopostaje kojih imamo ukupno 6 instaliranih na cijeloj autocesti i videonadzor,  sigurnost tunela te prometni znakovi. Na cesti je postavljena zimska signalizacija, djelatnici su obučeni, a strojevi su svi spremni“ -objasnio je Majsec, dodavši da je već sada osigurano 3.800 tona soli.

Na području Krapinsko-zagorske županije nalazi se i 315 kilometara državnih cesta te su Hrvatske ceste osigurale 500 tisuća eura za pokrivenost zimske službe tih dionica. Božidar Šnajder iz  sektora za održavanje i promet istaknuo je kako su oni osigurali 3.000 tona soli. „To je u rangu najveće potrošnje u prošlih deset godina, naime kada je bila najjača zima nije se toliko potrošilo što znači da će soli biti dovoljno kao i potrebne kamene sipine – rekao je Šnajder dodavši da će se prema potrebama osigurati i dodatna vozila za zimsku službu, te apelirao na vozače da je tu i njihova odgovornost da opreme svoja vozila zimskom opremom.

Svi su koncesionari do sada uvijek bili vrlo učinkoviti, nismo imali većih pritužbi i nadam se da će se tako nastaviti i ove zimske sezone – rekao je Marijan Grmovšek iz Policijske uprave krapinsko – zagorske, dok je voditelj Službe civilne zaštite Krapina Miro Klasiček istaknuo kako je osigurano  šest objekata za smještaj osoba u slučaju nesreće na cestama, kao i autobusni prijevoz putnika ukoliko dođe do takve potrebe zbog zastoja ili slično.

 


Fotogalerija