Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. ožujka 2016.

Zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek je svim natjecateljima poželio dobrodošlicu u Krapinsko-zagorsku županiju te organizatorima Termi Jezerčica i Udrugi kuhara KZŽ zahvalio na organizaciji ovog gastronomskog natjecanja „Krapinsko-zagorska županija radi na promicanju i razvitku vrhunske zagorske gastronomije za što veliku važnost, uz ovu i druge manifestacije na našem području, ima i županijski  projekt razvoja Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo u Zaboku“ poručio je zamjenik župana Ferek-Jambrek te svim sudionicima Zlatne lipe čestitao na nastupu.

Pomoćnica ministra turizma Martina Jantol je istaknula važnost ovakvih događaja za povezivanje zelene i plave Hrvatske u razvoju turizma „Razveselilo me što se u natjecanju koristite izvorne zagorske namirnice poput zagorskih mlinaca koji su u procesu dobivanja zaštite geografskog podrijetla. To su stvari koje trebaju biti prisutne u našem turizmu zato jer čuvaju našu tradiciju, ali i privlače turiste koji na svojim putovanjima žele dobiti izvorni gastro i eno doživljaj“ naglasila je pomoćnica ministra turizma Martina Jantol. Svim prisutnima su se uz poruke podrške natjecanju obratili i gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić , direktor Hotela Terme Jezerčica Elvis Pavleković te predstavnik Udruge kuhara KZŽ Marko Živaljić .

Ocjenjivački sud ovog natjecanja su činili poznati kuhari Slavko Večerić, Vladimir Balent i Miroslav Dolovčak koji su u sve tri kategorije – hladno predjelo, toplo jelo i desert pobjednicima proglasili Ana-Mariu Stanković iz Srednje strukovne škole Vinkovci s pomoćnicom Anom Šinjori iz Udruženja kuhara Vukovarsko – srijemske županije. Ovaj tim je tako osvojio i naslov apsolutnih pobjednika te u Vinkovce uz priznanja odnio i nagrade sponzora te sadnicu gupčeve lipe. Drugo je mjesto osvojio Ivan Knezić Prigorac iz domaćeg Hotela Terme Jezerčica, kojemu je pomoćnica bila Ivanka Petriško, a treće je mjesto pripalo Tihomiru Krijanu iz Hotela Art iz Slavonskog Broda, s pomoćnicom Ivanom Smolčić. Sudionici Zlate lipe su u pripremi jela morali koristiti lokalne namirnice – za glavno jelo puricu s mlincima, a za desert med od lipe

Kuhare su svojiim dolaskom podržali i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić te načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić sa zamjenikom Vladimirom Škvorcem.

Zlatna lipa je natjecanje u okviru Hrvatskog kuharskog kupa, svojevrsnog festivala pet kulinarskih natjecanja koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude. Sudionici natjecanja su isključivo članovi HKS-a, kuhari bez obzira na mjesto zaposlenja. Natjecanje je pojedinačno, a svaki natjecatelj može imati jednog pomoćnika


Fotogalerija