Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. rujna 2022.

Na Znanstvenom pikniku je i ove godine bio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je nakon svečanosti otvorenja istaknuo kako je ova manifestacija popularizacije znanosti ove godine okupio tisuće učenika, znanstvenika, znanstvenih institucija, ustanova i pojedinaca. „Još jednom se pokazalo da ovakvi Znanstveni piknici nemaju alternativu, da nama Znanstveni edukativno-zabavni centar u Stubičkom Golubovcu treba i zbog Krapinsko-zagorske županije i zbog Republike Hrvatske. Ovdje su prisutna ministarstva obrazovanja, kulture, turizma, Institut Ruđer Bošković i Carnet, izaslanici predsjednika Republike i gradonačelnika Zagreba i nadam se da su nam poslali poruku da podržavaju naš projekt, da Hrvatska nema takav projekt ni takvu ustanovu koja je praktički jedina u Europskoj uniji i da će dati svi svoj maksimum, da imaju istu volju i želju kao i mi da realizirao taj projekt“ – rekao je župan Kolar te naglasio kako bez znanosti i novih tehnologija nema razvoja gospodarstva, kao ni povećanja proizvodnje ni kvalitetnog proizvoda. „To je ono što Zagorje treba i što Zagorje radi. Ono što je bitno je da mi kao jedna manja županija bez velikog sjedišta, bez sveučilišta u svojoj županiji, na neki smo se način pozicionirali kao županija koja promovira znanost i okuplja oko sebe. To je snažna poruka kuda ide Krapinsko-zagorska županija – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Okupljene na svečanosti otvorenja pozdravili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Julije Domac, izaslanica ministra znanosti i obrazovanja Amalija Babić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Martina Jurišić, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Smith, pomoćnik ravnatelja CARNET-a Tihomir Markulin i predsjednica Udruge Profesor Baltazar Tatjana Jakšić.

Na Znanstveni piknik je u petak organizirano stiglo oko 2.000 učenika iz cijele Hrvatske, a procjenjuje se da je u dva dana ukupni pristiglo oko 5.000 posjetitelja. Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format “piknika” – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA! Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih

Organizator Znanstvenog piknika je Udruga Profesor Baltazar, a partneri i suorganizatori su Krapinsko-zagorska županija, Grad Donja Stubica i Općina Gornja Stubica, Turistička zajednica Gupčev kraj, Muzeji Hrvatskog zagorja i Muzej seljačkih buna, Hrvatska akademska istraživačka mreža – CARNET, Institut Ruđer Bošković, FabLab, Hrvatska zajednica tehničke kulture i udruga Virtualci. Piknik je održan pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je preporučilo svim osnovnim i srednjim školama da posjete Znanstveni piknik.


Fotogalerija