Zagorje
Bajka na dlanu

Znanstveni skup o kajkavskom jeziku ove godine posvećen dr. Alojzu Jembrihu

Datum objave: 6. rujna 2022.

Znanstveni skup je otvorila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županiej Jasna Petek, koja je na samom početku čestitala na dugoj tradiciji samog skupa i uputila zahvale organizatorima. „U Tjednu kajkavske kulture naglašavamo potrebu čuvanja i njegovanja govorene, pisane i pjevane kajkavske riječi. Naravno da je izuzetno važna i znanstveno-istraživačka djelatnost na temu kajkavskog jezika, a upravo je ovo mjesto na kojem se sumiraju godišnji radovi na tu temu“ – istaknula je zamjenica Petek te na samom kraju zahvalila i dr. Alojzu Jembrihu na njegovom izuzetno bogatom istraživačkom radu.

Okupljene su na svečanosti otvorenja pozdravili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapina Mladen Gregurović, stoloravnatelj Hrvatske udruge Muži zagorskog srca Rajko Fureš, voditelj zagrebačkog ureda Hrvatskog povijesnog instituta u Beču Ivan Šestak te Alojz Jembrih – najplodniji suvremeni istraživač hrvatske kajkavske baštine, čijoj je 75. obljetnici rođenja Skup i posvećen.

Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća organizira Hrvatska udruga Muži zagorskoga srca u suradnji sa Društvom za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Skup se održava pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Krapina.

Skup je u proteklih dvadesetak godina doprinio reafirmaciji kajkavskog jezika, književnosti i kulture te je potaknuo veće uključivanje stvaralaštva u nastavu hrvatskog jezika učenika osnovnih i srednjih škola a isto tako sve veći udio kajkavskog sadržaja u sredstvima priopćavanja.


Fotogalerija