Zagorje
Bajka na dlanu

Župan ispratio Kuharića na Svjetsko prvenstvo uz neobično obećanje

Datum objave: 1. travnja 2010.

Pred predstavnicima medija i svojih suradnika župan Hajdaš Dončić obećao je da će, u vrijeme održavanja Svjetskog natjecanja u oranju, boraviti na imanju Kuharićevih te se osobno pobrinuti da radovi u polju ne zaostaju zbog izostanka “gazde”.

Povodom odlaska na daleki put župan je primio Tomislava Kuharića i Luku Čuljaka, trenera reprezentacije i predsjednika Udruge natjecatelja u oranju, te im zaželio uspjeh u svjetskom nadmetanju spretnosti i vještine.
Hrvatska reprezentacija na 57. Svjetsko natjecanje orača, koje se ove godine održava u Novom Zelandu, polazi 6. travnja. Natjecanje će se održavati od 14. do 17. travnja 2010.
Tomislav Kuharić, hrvatski reprezentativac, pobjedom na Državnom natjecanju orača Republike Hrvatske, održanom krajem prošle godine, osigurao je plasman na Svjetsko natjecanje na kojem će, zajedno sa Marijom Spudićem (Karlovačka županija), predstavljati našu zemlju.
Hrvatska će u rujnu 2012. biti domaćin 59. svjetskog natjecanja u oranju. Ugovor o domaćinstvu tog natjecanja, koje će se održati na gospodarstvu poduzeća Vrana u Biogradu na moru, potpisali su glavni tajnik Svjetske oračke organizacije (WPO) Hans Spieker i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, koji će ovih dana hrvatsku reprezentaciju orača primiti u Zagrebu u Ministarstvu poljoprivrede.
Natjecanje u oranju održava se u dvije discipline – plugovima ralnjacima te premetačima. Hrvatskim će oračima to biti šesto prvenstvo, a do sada su se najbolje plasirali lani u Češkoj kada su osvojili 20. mjesto.
Osim natjecateljskog karaktera, natjecanje u oranju postaje i sve više atraktivno brojnim gledateljima, kojih je na ovoj manifestaciji iz godine u godinu sve više.
Svjetska oračka organizacija osnovana je 1952. godine.