Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. ožujka 2016.

„Javni linijski prijevoz na području Krapinsko-zagorske županije koristi 4.200 učenika, od kojih se 1.300 vozi vlakom, a ostali autobusom. Najava države da će subvenciju kroz prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu smanjiti na 50%, u odnosu na dosadašnjih 75%, znači da će razliku na godišnjoj razini od 5 milijuna i 400 tisuća kuna morati pokriti netko drugi, vrlo vjerojatno roditelji.

 

Razumijemo da je potrebno štedjeti, ali ne shvaćamo zašto se to želi napraviti u resoru školstva i na djeci, dok se istovremeno povećavaju sredstva za rad Vlade Republike Hrvatske? Ovo nije prvi puta da vlada na čelu sa HDZ-om želi uštedjeti na ovaj način – državna subvencija za prijevoz ukinuta je u školskoj godini  2009/2010., a vraćena je tek školske godine 2012/2013. nakon  promjene vlasti. S druge strane, Krapinsko-zagorska županija neće smanjivati iznos namijenjen za sufinanciranje prijevoza učenika te će on i dalje na godišnjoj razini iznositi 3 milijuna i 80 tisuća kuna. Isti iznos na godišnjoj razini i dalje će izdvajati gradovi i općine s područja Krapinsko-zagorske županije.

 

Pozivamo Vladu Republike Hrvatske, odnosno resornog ministra, g. Predraga Šustara da pronađe rješenje i da se izbori za to da ne dođe smanjenja subvencije za učenički prijevoz“.

 

ŽUPAN

Željko Kolar