Zagorje
Bajka na dlanu

Župan Kolar u obilasku radova: U 10 godina smo za uvođenje vodoopskrbe u visokim zonama uložili milijun i 890 tisuća eura

Datum objave: 15. studenoga 2023.

Župan Željko Kolar obišao je u srijedu, 15. studenog 2023. radove na izgradnji vodoopskrbe u visokoj zoni Mala Erpenja zajedno sa svojom zamjenicom Jasnom Petek, načelnicom Krapinskih Toplica Gordanom Jureković i direktorom Zagorskog vodovoda Marijem Mihovilićem.

Riječ je o projektu kojeg provodi Zagorski vodovod zajedno s Općinom Krapinske Toplice i Krapinsko-zagorskom županijom, a svaki od tih dionika financira ga s jednom trećinom troškova. U Maloj Erpenji tako će se izgraditi vodoopskrbna mreža ukupne dužine 3,1 km čija je vrijednost oko 66 tisuća eura. Radovi se provode u tri faze, pa je tako prošle godine izvedeno 600 metara, ove godine izvodi se 1600 metara, dok se sljedeće godine planira izvesti preostalih 900 metara.

Župan Željko Kolar naglasio je kako se s programom priključka na vodovod takozvanih visokih zona krenulo u prvoj godini njegovog mandata, odnosno prije 10 godina. “Predložio sam program tri trećine, odnosno da jednu trećinu priključaka u visoku zonu financira Krapinsko-zagorska županija, drugu trećinu jedinica lokalne samouprave na čijem se području radovi izvršavaju, a treću trećinu distributer. U proteklih 10 godina ukupno smo u visoke zone uložili milijun i 890 tisuća eura, odnosno 14,1 milijuna kuna u visoke zone. Od toga je trećina investicija Krapinsko-zagorske županije, odnosno 4,7 milijuna kuna ili 630.300 eura. Osim našeg najvećeg distributera, a to je Zagorski vodovod, uključeni su bili i Krakom i VIOP Pregrada za svoja područja”, objasnio je župan Kolar te dodao kako se u tom vremenskom periodu više od 1100 domaćinstava priključilo na javnu vodoopskrbnu mrežu. ” Vjerujem da smo dali snažan doprinos stvaranju uvjeta da nam ljudi ostanu živjeti na ovim našim bregima”, zaključio je župan Kolar.

Osim na području Krapinskih Toplica, Zagorski vodovod izvodi radove priključka na vodovod u visokim zonama na području sedam gradova i općina. “Većinu radova smo završili, a ukupna investicija na distribucijskom području Zagorskog vodovoda bit će oko 162 tisuće eura”, istaknuo je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da Županija nastoji u Krapinskim Toplicama, baš kao što to radi na čitavom području Krapinsko-zagorske županije, podizati kvalitetu života, prvenstveno kroz osnovne uvjete koje domaćinstva trebaju – prometnu infrastrukturu, odgojno – obrazovne institucije, pružanje zdravstvenih usluga te je pohvalila suradnju s Općinom i načelnicom Jureković.

U protekle dvije i pol godine na području općine Krapinske Toplice vodovodom su se pokrile gotovo sve visinske zone. Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković rekla je kako će izgradnjom ove mreže desetak kućanstava dobiti priključak na vodoopskrbnu mrežu, a izgradnja će se nastaviti i dalje. “Ovime stvaramo našim sumještanima kvalitetu života kakvu je sramotno da u 21. stoljeću još uvijek nemaju”, poručila je načelnica Jureković.


Fotogalerija