Zagorje
Bajka na dlanu

Župan Kolar obišao radove na sanaciji klizišta županijske ceste u naselju Globočec

Datum objave: 8. studenoga 2023.

Župan Željko Kolar obišao je u srijedu, 8. studenog 2023. radove na sanaciji klizišta na županijskoj cesti ŽC2221 Globočec-Kožići u Mariji Bistrici koje se aktiviralo u svibnju ove godine nakon obilnih padalina. Ugovorena vrijednost radova je 237.715,00 eura, radove izvodi tvrtka Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica, dok je izvršitelj stručnog nadzora tvrtka JAM-ING d.o.o.

Radovi na sanaciji klizišta započeli su početkom listopada te napreduju vrlo dobro, dapače bit će gotovi 15 dana prije planiranog roka.

Župan Željko Kolar istaknuo je zadovoljstvo dinamikom radova, ali i naglasio kako sve ovisi o vremenskim prilikama. “I prošli tjedan bilo je nekoliko ekstremnih padalina, olujno nevrijeme koje je pogodilo marijabistričko i stubičko područje otkrilo je krovove pojedinih obiteljskih kuća, i to je nešto na što ćemo se morati naviknuti. Vjerojatno ćemo morati početi drugačije graditi. Nekada se gradilo tako da nije bilo napusta većeg od 20 cm, očito da ćemo se morati vratiti na takav način gradnje”, rekao je župan Kolar te podsjetio da se kroz Fond solidarnosti EU obnovilo 59,8 km cesta. “U tijeku je novi investicijski ciklus te ćemo kroz kreditno zaduženje asfaltirati nova 52 km cesta. Međutim, imamo četiri ovakva klizišta na koje ćemo utrošiti milijun eura. Nažalost, možemo očekivati da će se nakon zimskog perioda na proljeće ponovno dogoditi nešto slično. Zahvaljujem građanima na razumijevanju i strpljenju. Bili smo u kontaktu cijelo vrijeme te su u dogovoru s njima napravljena dva alternativna pravca za prometovanje”, dodao je župan Kolar te izrazio nadu da će Vlada RH preko Hrvatskih voda ili neki drugi model nastaviti s programima za sanaciju klizišta. “Pozivam Vladu i resorno ministarstvo da opet osmisli četverogodišnji program jer to nam daje određenu sigurnost i na taj način lakše planiramo sredstva”, poručio je župan Kolar.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec istaknuo je kako je klizište oštetilo dionicu i stavilo ju van funkcije pa se moralo promptno reagirati. “U suradnji s Općinom Marija Bistrica otvorena su dva pravca za prometovanje za stanovništvo, a odmah se pristupilo i izradi projektno – tehničke dokumentacije te ishođenju građevinske dozvole za sanaciju klizišta. Izrađuje se potpuno armirana betonska konstrukcija s dva reda pilota ispod ceste, izrađuju se 53 pilota dubine od 6 do 8 metara i na same pilote dolazi armirani betonski zid, uz rješavanje drenaže i odvodnje uz betonski zid, kako bi se prihvatile oborinske i podzemne vode”, rekao je ravnatelj Sirovec.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički naglasio kako je ovo klizište predstavljalo veliki problem jer je 50-ak kuća bila odcijepljeno. “S druge strane je Zagrebačka županija gdje je također bila zatvorena cesta zbog sanacije klizišta. “Bio nam je cilj da do početka zimskih uvjeta uspijemo sanirati ovo klizište i prema najavama izvođača, cesta bi trebala biti puštena u promet do kraja mjeseca”, istaknuo je načelnik Milički.

U obilasku radova bili su i pomoćnik ravnatelja ŽUC-a KZŽ Mladen Burić, voditelj gradilišta Tomislav Lakuš i nadzorni inženjer Ivan Jambreković.

 


Fotogalerija