Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. lipnja 2020.

Tom prilikom župan Kolar i potpredsjednik Hrvatskog sabora Hajdaš Dončić te gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek obišli su OŠ Ante Kovačića, gdje će Županija investirati 557 tisuća kuna (sa PDV-om) u opremanje nove kotlovnice. Ravnatelj škole Marijan Posarić je zahvalio na novoj investiciji te je dodao kako je dosadašnja kotlovnica stara gotovo pola stoljeća stvarala velike probleme, a jedan od glavnih problema je propuštanje vode iz rezervoara u potkrovlju zgrade do kojeg nije moguće doći, osim ako se ne skine krov. Župan Željko Kolar je istaknuo: „Ovo je još jedna u nizu investicija ulaganju u energetsku obnove škola. Novu kotlovnicu financirat ćemo vlastitim sredstvima, jer se ne možemo prijaviti na EU fondove iz razloga jer je preduvjet da se prijavimo na natječaj ušteda u školi veća od 50 posto, što u ovoj školi, pokazala je analiza REGEA-e, nije. Uz projektiranje kotlovnice i rješavanje cijelog sustava grijanja riješit će se i priključak tople vode u sportskoj dvorani gdje je nije bilo. Prema troškovniku vrijednost radova je 557.000 kuna. Nakon promjene fasade i stolarije prije 8 godina, i sada novom kotlovnicom, i zlatarska osnovna škola treba bi ostvariti velike uštede“, rekao je župan Kolar.

 

Nakon obilaska škole župan Kolar, potpredsjednik Hrvatskog sabora Hajdaš Dončić i gradonačelnica Pentek obišli su i zlatarski vrtić, koji prolazi kroz 10,5 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju i dogradnju, a kojom će biti povećan kapacitet, čime će se omogućiti i dodatno zapošljavanje odgojno – obrazovnog osoblja potrebnog za pravilan razvoj, odgoj i obrazovanje djece. „Dogradnja vrtića bila je nužna zbog velike potražnje za smještajem. Veseli me što ćemo najesen moći upisati nove mališane u naš novi vrtić kojem su građani na referendumu promijenili ime u „Zlatarsko zlato“, što djeca i jesu, naše zlato“, rekla je gradonačelnica Auguštan – Pentek te naglasila da se cijena smještaja u vrtiću neće mijenjati.

 

„Svakom čovjeku je najbitnije da svojoj obitelji može pružiti normalne uvjete za život. Onim roditeljima koji imaju malu djecu izuzetno je bitno da imaju novouređeni vrtić koji je i dobro opremljen, da vrtić ima logopeda, pedagoga, da je radno vrijeme vrtića prilagođen da roditelji mogu bezbrižno odraditi svoje radno vrijeme i da mogu podići dijete i u 17 ili 18 sati jer svi roditelji ne rade u mjestu svojeg stanovanja. Upravo to se događa u Zlataru gdje imate investiciju u predškolsko obrazovanje odnosno u dječji vrtić koji će ne samo povećati smještajni kapacitet djece već će i enormno poboljšati uvjete samog boravka djece u vrtiću“, istaknuo je župan Kolar  te dodao da kada se prisjeća financijskog stanja Grada Zlatara prije 7-8 godina i kad je Zlatar bio financijski blokiran te kad tete u vrtiću nisu mogle dobivati plaću. „Tada se nije se razmišljalo o novim investicijama već se razmišljalo kako ne biti dodatno blokiran, kako bivšim izvođačima platiti bivše radove, a sada smo u drugačijoj situaciji kad Grad ima europsku investiciju i sufinancira s 3 milijuna kuna vlastitih sredstava. U Zlataru je danas sasvim drugačija atmosfera nego prije 8 godina“, zaključio je Kolar.

 

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić istaknuo kako su dječji vrtići koji se grade u našoj županiji definitivno najvažniji projekti socijalne infrastrukture i napomenuo da ono što bi se trebalo mijenjati je sustav financiranja. „Država bi trebala imati i decentralizirana sredstva i za dječje vrtiće kao što ima za školstvo, jer nemaju sve općine i gradovi dovoljno fiskalnih kapaciteta, posebno u Krapinsko – zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a kako bi se cijela Hrvatska mogla ravnomjerno razvijati“, rekao je Hajdaš Dončić.

 

LINK NA VIDEO: https://www.instagram.com/p/CBfZqeClO_0/?utm_source=ig_web_copy_link

 


Fotogalerija