Zagorje
Bajka na dlanu

Župan Kolar sudjelovao na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Datum objave: 2. lipnja 2023.

U novootvorenom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u četvrtak, 1. lipnja 2023. održana je sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj je prisustvovao župan Željko Kolar.

Uvodno je pozdravio domaćin sjednice, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, a na sjednici su sudionici raspravljali o održivom turizmu te odgoju i obrazovanju, s naglaskom na županije kao osnivače većine škola. Novi Zakon o turizmu predstavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. „Isto tako kako je važan turizam u jadranskim županijama, važan je i na kontinentu. Upravo zato, novim Zakonom svaka će županija moći održivo upravljati svojim destinacijama, a definirane su i uloge župana s obzirom na to da su oni predsjednici regionalnih turističkih zajednica. Predstavljeni su alati kojima su županijama na raspolaganju unutar novog zakona koji su će stupiti na snagu početkom iduće godine“, rekla je ministrica Brnjac.

Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine naglasak stavlja i na razvoj kontinentalnog turizma, odnosno cjelogodišnjeg ravnomjerno razvijenog turizma. Kroz planove upravljanja županije će sastavljati listu strateških projekata za razvoj županija prema kriterijima održivosti te zelene i digitalne tranzicije. Oni će biti povezani uz Fond za turizam, odnosno izvor financiranja te će biti važni za razvoj cjelokupnog turizma.