Zagorje
Bajka na dlanu

Župan Kolar: „Zagorski poduzetnici na kinesko tržište mogu izaći kvalitetnim proizvodima“

Datum objave: 1. ožujka 2016.

Posjet kineske delegacije, koju je predvodila veleposlanica NR Kine u Republici Hrvatskoj, NJ/E Deng Ying te vice guverner pokrajine Sichuan Liu Jie, započeo je prijemom u prostorijama Grada Krapine, gdje su gostima dobrodošlicu poželjeli župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, saborski zastupnici Marija Puh i Tomislav Končevski te zamjenik župana KZŽ za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek. Paralelno sa prijemom u Gradu Krapini, u prostorijama HGK ŽK Krapina održan je prijem za gospodarsku delegaciju iz kineske pokrajine Sichuan, kojoj su dobrodošlicu poželjeli predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar i pročelnica Upravnog odjela KZŽ za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Sanja Mihovilić.

 

Nakon prijema u Gradu Krapini i HGK ŽK Krapina, u maloj dvorani Pučkog otvorenog  učilišta održan je poslovni forum na kojem je kroz kratki film prezentirano gospodarstvo KZŽ i 100 najuspješnijih zagorskih tvrtki, a zatim su predstavljene i zagorske poslovne zone te tvrtke Zagorka d.o.o., Jedinstvo i  109 milijuna vrijedan projekt Stubaki.  Direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar istaknula je da se Krapinsko-zagorska županija nalazi na povoljnom geostrateškom položaju u odnosu na glavne europske koridore te da ima veliku dostupnost infrastrukture i radne snage, kao i povoljnu klimu, a prednost su i kvaliteta života te mogućnost realizacije.

 

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što su gosti iz Kine u svojem prvom dolasku u Hrvatsku izabrali i Krapinsko–zagorsku županiju kao destinaciju koju treba posjetiti. „Upoznali smo goste iz Kine s našim gospodarstvom i strateškom pozicijom. Predstavili smo im naše potencijale u turizmu, prerađivačku industriju, prije svega metaloprerađivačku, građevinarstvo, promet i veze, tekstilnu i staklarsku industriju. Složili smo se da se razlika između naše dvije pokrajine u površini i broju stanovnika može premostiti kvalitetom proizvoda koja je potrebna da bi se probili na tržište. Mi možemo biti ulaz na europsko tržište kineskim proizvodima, možemo biti zajednički partneri na europskom tržištu, a oni nama mogu otvoriti azijska tržišta. Oni su ogromni, govorimo o 90 milijuna ljudi, no nije sve u veličini, nego u kvaliteti naših proizvoda koju naše gospodarstvo posjeduje. Zagorski poduzetnici svojim kvalitetnim proizvodima sigurno mogu bez problema izaći na kinesko tržište“ – rekao je župan Kolar. Gradonačelnik Zoran Gregurović kinesku je delegaciju upoznao s potencijalima grada Krapine i sa činjenicom da traže investitore za ulaganje u Šemničke Toplice i mogućnosti ulaganja u smještajne kapacitete na području grada i prapovijesnog parka.

 

Predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec također vidi mogućnost za izlazak zagorskih poduzetnika na kinesko tržište. „Kineski potrošači vole sve što je brend, a od svih proizvoda, najviše cijene europski proizvod. S obzirom da je u ne tako davnoj prošlosti postojala značajnija gospodarska suradnja između bivše države i Narodne republike Kine, ne postoji razlog da to ne iskoristimo i da kineski potrošači ponovno kupuju od nas“, rekao je Grilec. Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško istaknuo je potencijal koji u sebi krije veličina kineskog tržišta te je dodao kako se na njega može probiti stvaranjem brenda, odnosno proizvoda koji će biti prepoznatljiv u Kini. Vice guverner pokrajine Sichuan Liu Jie istaknuo je da Hrvatska, baš kao i pokrajina Sichuan, ima bogate resurse u području turizma, stoga postoji velika želja za ulaganje u tu djelatnost. Dodao je da su kineski gospodarstvenici zainteresirani i za suradnju s malim i srednjim poduzetnicima te je naglasio kako se veliki potencijal krije i u ljekovitom bilju, koje je jako poznato u Kini i možda bi se upravo na tom području mogla ostvariti dobra suradnja između Zagorja i Sichuana.

 

Činjenicu da je Krapinsko-zagorska županija zanimljiva kineskim gospodarstvenicima, potvrđuje i podatak da su u gospodarskoj delegaciji iz pokrajine Sichuan bili čelni ljudi jednih od najjačih tamošnjih tvrtki i institucija; generalni direktor zrakoplovne kompanije Sichuan Airlines Li Haiying, predsjednik uprave tvrtke Changhong Electric Zhao Yong, predsjednik uprave Sichuanskih željeznica Sun Yun, predsjednik kinesko-francuskog SMES fonda Wang Shijie, predsjednik uprave Chengdu Branch of Industrial bank Ye Xiaodong, zamjenik generalnog direktora tvrtke Sichuan – izgradnja cesta i mostova Wang Chuanfu i direktor Industrijskog ureda Sichuan Zhao Yubo.


Fotogalerija