Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. listopada 2014.

Dobitnica književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski za 2014. godinu je Julijana Matanović, koja je nagradu osvojila za zbirku pripovjedaka ”I na početku i na kraju bijaše kava”.

Književna nagrada Gjalski, ugledno i prestižno priznanje koje svake godine dobiva pisac najboljeg proznog djela objavljenog u Republici Hrvatskoj, najznačajniji je dio kulturne manifestacije Dani K. Š. Gjalskog, koja se svake godine održava krajem listopada, u tjednu kada je rođen poznati hrvatski književnik Ksaver Šandor Gjalski. U okviru manifestacije organiziraju se mnogobrojni kulturni programi — izložbe, koncerti, kazališne predstave i promocije knjiga.

Među brojnim uzvanicima koji su prisustvovali ovom značajnom kulturnom događaju, bile su i saborska zastupnica Dunja Špoljar te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Uz “veliku” Nagradu Gjalski, svake godine dodjeljuju se i nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola koje su ustanovljene kao poticaj proznom stvaralaštvu djece i mladih. Mala nagrada Gjalski dodjeljuje se od 1985. godine za najbolje prozno djelo učenika osnovnih škola Hrvatskog zagorja. Od 1994. godine dodjeljuje se Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola i gimnazija Krapinsko-zagorske, a od 2003. godine i Varaždinske županije.