Zagorje
Bajka na dlanu

Župan: naši vatrogasci moraju biti opremljeni na razini vatrogastva u EU

Datum objave: 14. travnja 2021.

Riječ je o ukupno 65 intervencijskih odijela, 2 kompleta specijalnih alata namijenjenih za tehničke intervencije te 65 vatrogasnih kaciga.  Hrvatska vatrogasna zajednica je nabavila 24 odijela, a ostatak Krapinsko – zagorska županija, za što je Županija izdvojila ukupno 468 tisuća kuna (sa PDV-om).

 

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber zahvalio je županu na opremi te je pohvalio suradnju sa Županijom, za koju je rekao da je izvrsna. „Zagorska javna vatrogasna postrojba djeluje na području 23 jedinice lokalne samouprave a na ostalih 9 djeluje JVP Grada Krapine, što znači da 2 vatrogasne postrojbe pokrivaju sve 32 JLS, koliko ih ima na području županije. Uz 2 JVP-a imamo i 81 dobrovoljno vatrogasno društvo, odnosno u brojkama to znači da imamo 1560 operativnih vatrogasaca. Hvala i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja se također uključila u financijsku konstrukciju. Odijela vatrogasci već koriste, kacige koje financira KZŽ su u dolasku, a danas je dogovoreno i da će Županija kupiti i nove čizme te rukavice. Time će se profesionalni vatrogasci ove godine kompletno zanoviti zaštitnom osobnom opremom koju moraju imati kad izlaze na intervencije“, rekao je Skuliber.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je da su vatrogasci jedna velika obitelj te dodao: „Da li su to javne vatrogasne postrojbe ili DVD-i, svejedno je. Da bi sustav funkcionirao,  vatrogasci moraju biti vrhunski opremljeni. Mislim da smo ovime napravili jedan iskorak i cilj je da naši vatrogasci budu opremljeni na razini vatrogastva u EU, jer oni su ti koji su kao dio operativnih snaga Civilne zaštite prvi na terenu. Hvala svim zagorskim vatrogascima na svemu što čine, kao i zapovjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice Slavku Tucakoviću koji je prihvatio inicijativu i uključio se u nabavi odjela. Nadam se da će se Vlada RH preko Hrvatske vatrogasne zajednice uključiti i u nabavu vatrogasnih vozila, ali da ona više neće biti dijeljena po političkom ključu, nego da će vozila dobiti oni kojima su najpotrebnija i koji ih najviše koriste, a to su upravo javne vatrogasne postrojbe. Veseli me da je struka u tome jedinstvena, a oni koji nisu u struci da se više neće miješati u te odluke“, zaključio je župan Kolar.

 

U ime djelatnika ZJVP Zabok zahvalio se zapovjednik Dražen Sinković a posebno županu Kolaru, koji je kako je rekao Sinković prilikom jednog radnog posjeta vidio njihova odijela i odlučio intervenirati. Zapovjednik JVP Krapina Marijan Lovrenčić rekao je da su tri stvari koje su ključne da bi vatrogasci bili uspješni u svom radu i u intervencijama. „To su prije svega osposobljenost, opremljenost i na kraju vrijeme u kojem vatrogasci mogu intervenirati. Nažalost, vrijeme ne možemo kupiti niti puno skratiti, ali ono na što možemo utjecati da budemo sigurniji i bolji u vatrogasnim intervencijama, a ovakva oprema puno pomaže. Ovo je prije svega napredak, ali sigurnost za vatrogasce, ali i da se intervencije mogu obavljati kvalitetnije i sigurnije“, rekao je Lovrenčić.

 

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek zahvalio je vatrogascima na svemu što čine za ljudske živote i imovinu ljudi te je dodao da je jedna vrsta zahvale i to da se vodi računa o njihovoj opremi. Naglasio je i da se nada da će i politika voditi računa i  da će svoja sredstva koja su namijenili za neke druge troškove, a kojih nije bilo zbog covida, prenamijeniti potrebitima a to su  svakako vatrogasci.


Fotogalerija