Zagorje
Bajka na dlanu

Župan: nova vatrogasna vozila stigla u Zagorje, politikanstvo pobijedilo struku

Datum objave: 8. veljače 2020.

Naime, u petak, 07. veljače 2020. godine u Zagrebu su potpisani ugovori o suradnji na nabavci vatrogasnih vozila između Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice, temeljem kojeg će četiri DVD-a s područja Krapinsko-zagorske županije dobiti nova vatrogasna vozila vrijedna gotovo 10 milijuna kuna. Riječ je o DVD-u Krapina, DVD-u Konjščina, DVD-u Đurmanec te DVD-u Zlatar. Župan Željko Kolar osvrnuo se na odluku o raspodjeli vozila, nazvavši to klasičnim primjerom miješanja politike u struku. Prenosimo izjavu u cijelosti:

 

„Ovo je najnoviji primjer koji zorno prikazuje kako se kroz jednu plemenitu akciju, vidi da u našoj „prekrasnoj“ državi sustav ne funkcionira, Zašto nam država nije uspješna i zašto ne možemo ići naprijed – zato jer se  ne poštuju institucije i struka.  Nećemo moći ići naprijed, dok god se politika može miješati u ovakve odluke, gdje će se vatrogasna vozila dodijeliti i kome. Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije uputila je prijedlog gdje bi 4 nova vatrogasna vozila trebala biti raspoređena, a onda je ta odluka izmijenjena. Postavljam pitanje: tko je ta osoba, tko se usudio, tko ima pravo mijenjati odluku, tko će preuzeti odgovornost, tko je išao mijenjati odluku zapovjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ? Pozivam ministra unutarnjih poslova da mi se javno očituje o tome tko je ta osoba?


Kako je moguće da u Koprivničko – križevačkoj županiji, Međimurskoj županiji, Varaždinskoj županiji, kad su htjeli napraviti uzmak, sve se vratilo na odluku struke? Tko je taj koji je promijenio odluku o dodjeli vozila ovdje u Zagorju? Želim od ministra da mi dostavi ime, prezime, stručnu spremu, kvalifikacije osobe koja je to učinila, koja nije poštovala preporuku županijske Vatrogasne zajednice KZŽ, i da mi kaže hoće li ta osoba preuzeti odgovornost za sustav?


Ja kao župan nisam znao ništa o dodjeli vozila. Zašto? Zato jer nisam ni trebao znati, struka je rekla svoje.   Hoće li netko od nas reći da nije dobro što smo dobili 4 vozila? Ne, nećemo, ali tu se radi o tome da struka najbolje zna gdje su vozila najkorisnija i najpotrebnija.


Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Ante Sanader, koji je i politički tajnik HDZ-a, poslao je zahtjev Vatrogasnoj zajednici KZŽ da pošalje svoj prijedlog, pa on bi trebao znati kao prvi čovjek vatrogastva da se ne smije miješati politika u to, s obzirom da je vatrogasna jedinstvena i suglasna bila oko toga gdje vozila trebaju ići.


Ponavljam, javno tražim od Ministarstva unutarnjih poslova, da mi kaže tko je odgovoran za tu odluku, tko je taj koji se usudio promijeniti odluku za Krapinsko – zagorsku županiju, tko je taj koji smatra da vatrogasno zapovjedništvo Krapinsko – zagorske županije nije dovoljno stručno?“, rekao je župan Kolar te dodao da će „stručnjak“ koji se usudio „piknuti“ u vatrogasni sustav koji funkcionira, na kojeg se svi mi oslanjamo bezrezervno, s punim povjerenjem – biti imenovan imenom i prezimenom.