Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. ožujka 2023.

Župan Željko Kolar je na samom početku istaknuo kako se izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje je donio Hrvatski sabor, odnosno HDZ-ova većina, osnivačka prava nad Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana oduzimaju Krapinsko – zagorskoj županiji te se onemogućava Zagorkama i Zagorcima da sami upravljaju sa svojom bolnicom.

„Ovo je loša odluka koja će imati svoje kratkoročne i dugoročne posljedice. Time se onemogućava nama, Zagorkama i Zagorcima, da sami upravljamo sa svojom bolnicom. To je veliki korak unatrag što se tiče decentralizacije i ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske i ono što je najvažnije, nama gubitak kontrole nad našom centralnom zdravstvenom ustanovom znači da nećemo moći promptno reagirati kad za to bude potrebe“ – kazao je župan Kolar te među brojnim primjerima izdvojio samo situaciju tijekom pandemije COVID-a kada se u izrazito kratkom razdoblju odgovaralo na nove izazove, kupovala potrebna oprema i razvijala prateća infrastruktura. „Upravljali smo bolnicom, imali smo direktne informacije i mogli smo reagirati na vrijeme. Nedovoljno respiratora? Odluka, postupak nabave i realizacija. Radilo se brzo, precizno i učinkovito. U sporom centraliziranom sustavu za takve postupke bi trebali mjeseci i to je činjenica i to svi znaju“ – kazao je župan Kolar te istaknuo kako su dosadašnja iskustva pokazala prednosti decentraliziranog sustava.

DALJNJA CENTRALIZACIJA = OGROMAN KORAK UNATRAG

 „Radi se ogroman korak unatrag, jer centralizacija bilo kojeg sustava u Republici Hrvatskoj je loša, što se pokazalo kroz prethodna razdoblje, dok se pak svaka decentralizacija pokazala dobrom, bržom, učinkovitijom i dostupnijom ljudima, što je i krajnji cilj postojanja bilo koje ustanove ili institucije. Naprosto nije bilo ijednog jedinog razloga da se mijenjaju osnivači, nego se mora promijeniti sustav koji je trom, neučinkovit i neodrživ – rekao je župan Kolar te upozorio da je država i do sada imala glavne poluge zdravstvenog sustava u svojim rukama.

TREBA MIJENJATI SUSTAV, A NE OSNIVAČA

“Država određuje visinu bolničkog limita, cijenu medicinskih usluga i visinu plaća. I već dugi niz godina guraju zdravstvene ustanove u minus jer donose odluke o visini plaća, ne osiguravajući pri tom sredstva za njih, iako je k tome još i nedovoljno povišena plaća zdravstvenim djelatnicima. Isto tako daju nerealne limite s kojima se ne mogu pokriti ni plaće i režijski troškovi te troškovi prema dobavljačima, a kamoli da bi se ulagalo u objekte te ih se održavalo. A o cijeni same medicinske usluge neću ni govoriti jer ona je totalno podcijenjena i totalno nerealna. I kad vidite koje su cijene pojedinih pregleda u privatnom zdravstvenom sektoru,  a koje su u javnom sektoru, onda ćete shvatiti koliko gubitke zdravstvene ustanove stvaraju samo preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tako da treba mijenjati sustav, a ne osnivača. I ja ponovo tvrdim da u uređenom, financijski održivom sustavu, naša bi Županija 100 posto bolje upravljala bolnicom, nego što će to raditi Ministarstvo iz Zagreba ili iz jednog centra, kako god on bio organiziran.  Da je posložen sustav koji će funkcionirati s jasnim pravilima igre, ovlaštenjima i financijskom održivošću pa da smo nakon toga mi kao osnivači stvarali minus i nismo se držali novog protokola i novog sustava, te da nam se tada oduzmu osnivačka prava, to bi bilo logično. Međutim, to se napravilo prije nego što se napravio sustav, za što nema apsolutno nikakvog argumenta. I neću više povlačiti tu priču da su nam upravo klinički centri najveći gubitaši te da njima je i do sada upravljala država“ – naveo je župan Kolar te naglasio kako će Županija i dalje stajati iza OB Zabok i nakon prijenosa osnivačkih prava.

„I NAKON 31. PROSINCA TO ĆE BITI NAŠA BOLNICA I ŽUPANIJA ĆE I DALJE ULAGATI U OVU BOLNICU“

„Mi ćemo imati jednog člana u Upravnom vijeću i preko njega pratiti što se događa u našoj bolnici i na to promptno reagirati. Pohvalit ćemo svaki dobar potez i na svaki loš potez reagirati, i to javno. Jer to je naša obaveza prema našim ljudima. I nakon 31. prosinca to će biti naša bolnica i Županija će i dalje ulagati u ovu bolnicu, bez obzira što smo izgubili upravljačka prava i intervenirati kada će biti potrebno s opremom koju bolnica ne može dobiti s državne razine ili ako ćemo tražiti nadstandard. Prema tome, poruka našim djelatnicima i pacijentima – Krapinsko-zagorska županija i dalje stoji iza svoje bolnice i napravit ćemo apsolutno sve da osiguramo jednake uvjete kao što imaju i sada, ako ne i bolje, a doći će vrijeme kada ćemo vratiti osnivačka prava. Tu smo im na raspolaganju da se to napravi s najmanje moguće problema, tu smo im za svaku primjedbu, prijedlog i sugestiju. Pri tom je moj stav i dalje jasan, a to je da primarna i sekundarna zdravstvena zaštita mora biti pod osnivačkim pravima regionalne samouprave, a tercijarna pod državom. I tako je u svim normalnim zemljama Europe, a ja smatram da smo mi normalna zemlja“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

PRIMJERI PREDNOSTI DECENTRALIZACIJE

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je kako je su brojni primjeri već pokazali da je centralizirani sustav trom, spor i nefleksibilan. „Posljednji primjer imamo u sferi socijalne skrbi, naime od početka ove godine centri za socijalnu skrb svih županija više nemaju pravnu osobnost nego se upravlja njima iz Ministarstva. Ako pratimo medije i slušamo struku, već nakon dva i pol mjeseca primjene ovog modela, pokazuje se da je neučinkovit, prije svega za same korisnike“ – rekla je zamjenica Petek te navela nekoliko odličnih projekata koje je Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana u proteklom razdoblju provela uz svesrdnu podršku Županije, kako financijsku tako i svaku drugu.

„Naše rodilište je među najsuvremenijim i najboljim u Hrvatskoj. To je rezultat dugogodišnjih ulaganja, prije svega u ljude, a onda i uvjete rada i boravka pacijentica na tim odjelima. Uz veliku podršku osnivača, naša je bolnica i znanstveno – nastavna baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka. Također, oformljen je i Zavod za integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalno invazivnu ginekološku kirurgiju. Sve su to dodane vrijednosti koje prije svega odgovaraju na potrebe za zdravstvenom zaštitom naših ljudi koji žive u županiji „– istaknula je zamjenica Petek te poručila da je i dosadašnji zakon o zdravstvenoj zaštiti relativno dobro regulirao više stvari, koje nažalost nisu pratili i podzakonski akti.

PRATEĆI PODZAKONSKI AKTI NISU DONESENI NI ZA DOSADAŠNJI ZAKON

„Nužni podzakonski akti nikad nisu bili doneseni. Tu prije svega mislim na mrežu javno zdravstvene službe i mrežu hitne medicine. Da je ispunjena obaveza njihovog donošenja, situacija na terenu bila bi znatno drugačija. Novi zakon omogućava nam ugovaranje, ali od toga ponovno neće biti ništa ako se neće izmijeniti mreža javnozdravstvene službe. Mi smo Ministarstvu već uputili prijedloge za novu mrežu javnozdravstvene službe, s ciljem da pacijenti na primarnoj razini zdravstvene zaštite dobe  sveobuhvatnu, odgovarajući skrb te da se na kraju rastereti i sekundarna zdravstvena djelatnost“ – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

 


Fotogalerija