Zagorje
Bajka na dlanu

Župan posjetio tvrtku „Micah elektromotori“

Datum objave: 3. studenoga 2009.

Župan Siniša Hajdaš Dončić u pratnji dožupana za gospodarstvo Anđelka Fereka Jambreka i zlatarbistričkog načelnika Žarka Miholića jučer je posjetio firmu Micah elektromotori u Zlatar Bistrici. Riječ je obiteljskoj tvrtci koja unatoč kriznim vremenima dobro posluje, zapošljava 42 djelatnika, a u planu je i proširenje proizvodne aktivnosti. Firma proizvodi specijalne vrste elektromotora koji se koriste u energetici, u obnovljivim izvorima energije, a koji se izvoze u EU. Malu, ali rastuću tvrtku vodi obitelj Orsag koja se ovom proizvodnom djelatnošću bavi sedam godina, a pod imenom Micah elektromotori, firma posluje pune četiri godine.
– Zaposlenici su pretežno mladi ljudi, s burze, dok ih je određeni broj došao iz Elcona. Većinom su to ljudi sa srednjom stručnom spremom, koji su prošli određenu obuku, jer se na tržištu rada ne može pronaći adekvatna radna snaga za takvu vrstu proizvodnje – rekao je direktor Ivan Orsag, posebno istaknuvši kako firma nije opterećena niti jednom kunom kredita. Isključivo se radi osmosatno radno vrijeme i s pola kapaciteta u subotu. Najmanja isplaćena plaća za prošli mjesec iznosila je 3.300 kuna.
Direktor Orsag upoznao je županijsku delegaciju s proizvodnjom, te daljnjim planovima koje je moguće realizirati uz pomoć Županije i lokalne samouprave. Zagorski župan obećao je zajedno s općinom Zlatar Bistrica i u suradnji s Elektrom pomoći tvrtci u izgradnji trafostanice kako bi se proizvodnja još unaprijedila. Time bi se gospodarski pomoglo i Općini Zlatar Bistrica, koja je ekonomski devastirana zbog Elcona i Jakopca, istaknuo je župan. Tvrtka Micah elektromotori također u planu ima iz Njemačke dislocirati jednu halu, a Županija će pomoći na način da će za nju ubrzati dobivanje građevinske dozvole.