Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 9. prosinca 2014.

Prilikom posjeta bolnici župan Željko Kolar je izjavio:

 

Redovito osluškujemo potrebe bolnice Bračak. Istaknuo bih da samo prošle godine kupili prijeko potreban električni ginekološki stolac. Ove godine pomogli smo u nabavi antidekubitalnih madraca i 1000 metara platna za šivanje posteljine, s time da tu praksu mislimo nastaviti barem dva puta godišnje s obzirom na to da je u bolnicama potrošna roba.


Što se tiče kupnje aparata, o tome ćemo u budućnosti razgovarati s ravnateljstvom bolnice te će Županija i dalje u skladu sa svojim mogućnostima pomagati, jer ovo je naša bolnica, bolnica za naše ljude i za sve one koji će ubuduće dolaziti na liječenje u Krapinsko-zagorsku županiju.


Iznimno sam ponosan što će bolnica dobiti i pridjev „veteranska“ bolnica te će u nju dolaziti na liječenje i invalidi Domovinskog rata, branitelji i članovi njihovih obitelji, jer ovo je jedina novosagrađena bolnica u Republici Hrvatskoj, a branitelji su upravo ti koji su zaslužni što danas imamo samostalnu Republiku Hrvatsku.“


Župana Kolara i zamjenicu Jasnu Petek u Općoj bolnici Zabok dočekali su ravnatelj Ivan Švajger, zamjenik ravnatelja Tihomir Vančina i glavna sestra Božena Štokan, a posjeti se priključila i zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Nevenka Gregurić. Zajedno su obišli odjel kardiologije, jedan od odjela na kojem su u upotrebi novi antidekubitalni madraci.

 

Ravnatelj Opće bolnice Zabok Ivan Švajger tom je prilikom izjavio :

Županija već tradicionalno brine za bolnicu, konstantno osluškuje potrebe pacijenata i pučanstva i pomaže upravo na nama najpotrebniji način , nabavom prijeko potrebne opreme“.


Glavna sestra Božena Štokan objasnila je kako je dekubitus inače javno znanstveni problem, te da 10% pacijenata u bolnici, koja ima kapacitet od 250 kreveta, čine pacijenti koji su podložni problemu dekubitusa, kojima će ovi madraci osigurati potrebnu kvalitetu života, miran san i smanjenu bol. Štokan je naglasila da u bolnici djeluje grupa viših sestara prvostupnica koje se bave upravo problemom dekubitusa.

 

Što se posteljnog rublja tiče, Štokan je istaknula kako bi na 250 kreveta u bolnici trebali imati barem 750 kompleta posteljnog rublja, a s obzirom na veliku potrošnju, otprilike svakih osam mjeseci bi trebali obnoviti kompletnu količinu rublja, što iziskuje znatna financijska sredstva. Da bi uštedjeli, bolnica kupuje samo platno, a radnici bolnice sami šivaju posteljinu. Zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Nevenka Gregurić predložila je kompenzaciju sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koja bi za vrijeme praktičnih vježbi mogla pomoći u šivanju bolnici potrebne posteljine.

Krapinsko-zagorska županije je i ranije u 2014. godini financijskim sredstvima u iznosu od 9 tisuća kuna pomogla Općoj bolnici Zabok u nabavi platna za posteljno rublje.

 


Fotogalerija