Zagorje
Bajka na dlanu

Župan Željko Kolar na osnivačkom zboru KZŽ podružnice “Gromova”

Datum objave: 28. ožujka 2015.

U Domovinskom ratu kroz 2. gardijsku brigadu prošlo je preko 9000 osoba, dok je s područja Krapinsko-zagorske županije u postrojbi bilo 100-tinjak Gromova, od kojih su četvorica položila život za domovinu. Na Osnivačkom zboru podružnice Gromova za Krapinsko-zagorsku-županiju, koji je održan u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, za predsjednika je izabran Zvonimir Kantolić. Događaju je nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je prilikom pozdravnog govora istaknuo da Krapinsko-zagorska županija ima izvrsnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama koje djeluju na njenom području.  Župan Kolar „Gromovima“ je poželio puno uspjeha u radu te je ujedno najavio da će im Županija pružiti financijsku pomoć, kako bi olakšala početak rada udruge. Osnivačkom zboru udruge ratnih veterana Gromovi za područje Krapinsko-zagorske županije nazočili su predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Željko Ćubela, general Josip Lucić, kao i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

2. gardijska brigada ustrojena je 15. svibnja 1991. godine u vojarni “Trstenik”, pokraj Dugog Sela, gdje je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna „Crne mambe“, a njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Prvotnu popunu brigade činili su pripadnici MUP-a, postrojbi za posebne namjene iz Lučkog, Rakitja, Kumrovca, Vinice, Siska i Karlovca. Brigada je prvotno bila u sastavu MUP-a, odnosno Zbora narodne garde koji je bio temelj za stvaranje buduće Hrvatske vojske.

Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. godine na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, dok su istovremeno dijelovi postrojbe bili u borbama kod Ljubova u Lici i Hrvatskom Pounju. Razmještaj njezinih postrojbi odredio je daljnji ratni put brigade. Sudjelovali su između ostalog i u obrani Karlovca, Duge Rese i Topuskog, u borbama na Banovini, branili su Petrinju, Sisak, Komarevo, Sunju. Tijekom 1991. godine u “bitci za Farkašić” oslobađaju značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe. Uz to, Gromovi su sudjelovali i u operacijama deblokade Južnog bojišta (operacija Tigar) te u Bosanskoj Posavini. Dali su i izniman doprinos u operaciji Maslenica, Bljesku, Oluji i Uni. 


Fotogalerija