Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. rujna 2006.

Voditelj i predsjednik uprave Instituta europskih regija (IRE) Franz Schausberger i njegovi suradnici danas su posjetili Krapinsko – zagorsku županiju. Na neformalnom razgovoru sa predstavnicima Krapinsko – zagorske županije dogovoren je pristup tom europskom udruženju kojeg još mora potvrditi Županijsko poglavarstvo i skupština.
 
Dvadeset regija iz čitave Europe       
Institut europskih regija je organizacija koja u svom članstvu broji ima od 20 regija iz čitave Europe i 15-ak poduzeća (Siemens Austrija, Raiffeisen Zentralbank Austrija, DaimlerChrysler Njemačka, Uniqua osiguranja Austrija itd.), a čiji rad podupire austrijska vlada, posebno preko Ministarstva gospodarstva i rada, te Ministarstva vanjskih poslova. Glavna zadaća IRE (Institut der Regionen Europas) ima za promoviranje gospodarskih odnosa među regijama, gradovima i općinama, uspostavljanje informativnih mreža među istima, kao i jačanje odnosa tih regija sa  EU-institucijama.
 
Članstvo potiče i gospodarsku suradnju
 – Zagorje pristupom Institutu dobiva veze u gospodarstvu, turizmu, te brži protok informacija s ostalim članicama regija, a isto tako te regije dobivaju podatke o našoj županiji što je osnova za uspješniju gospodarsku i ostalu suradnju –  rekla je Vlasta Hubicki, županica Krapinsko – zagorsku županije koja će biti četvrta županija u Hrvatskoj koja će pristupiti tom europskom udruženju .
– U Europskoj uniji je trenutno trend regionalizacije i decentralizacije, te će to biti novi izazovi za sadašnje i buduće članice i treba se za taj proces dobro pripremiti – kazao je Franz Schausberger. Dodaje da to nije politička nego operativna organizacija.
          Inače, prvi kontakti ostvareni su tijekom 2. Konferencije europskih regija u Salzburgu, 21. kolovoza ove godine kad je  Franz Schausberger i prihvatio poziv županice Vlaste Hubicki za posjet našoj županiji. Na današnjem sastanku također su bili prisutni dožupani Davor Gredičak i Zorko Vidiček, te predsjednica skupštine Sonja Borovščak i Marjana Barlek Puljko, savjetnica za Europske integracije i međužupanijsku suradnju. Osim njih bili su pristuni i iz Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županija, predsjednik Ivan Sadaić i direktorica Sandra Bojić.