Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. ožujka 2022.

Tom prilikom župan Kolar i direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica, dr.vet. med Mladen Jemeršić potpisali su ugovor o sufinanciranju rada skloništa za napuštene životinje Luč Zagorja, vrijedan 60 tisuća kuna. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknule je da je sklonište s radom krenulo 2014. godine i Krapinsko – zagorska županija uključila se u sufinanciranje izgradnje skloništa sa 70 tisuća kuna. Prošle godine smo osigurali 100 tisuća kuna a prethodnih godina po 15 tisuća kuna za sam rad. Ove godine Županija je u proračunu osigurala 60 tisuća kuna za sufinanciranje rada skloništa, a i u sklopu KZŽ radi koordinacijska radna skupina za primjenu propisa iz područja zaštite životinja, kako zajednički s JLS koordinirali mikročipiranje pasa, provedbu kontrole razmnožavanja pasa, odnosno kastraciju i sterilizaciju, poticanje i promociju udomljavanja pasa iz skloništa te edukaciju u cilju javne svijesti u području zaštite životinja, na čemu i samo sklonište radi. Sredstva će biti namijenjena za cjepiva, mikročipiranje, lijekove, hranu, energente i marketinške aktivnosti“, rekla je Mihovilić.

 

Župan Željko Kolar zahvalio je skloništu na svemu što rade prilikom zbrinjavanja pasa i mačaka. „Treba reći da je društvena odgovornost svih nas da se odgovorno ponašamo prema kućnim ljubimcima, da se ne događaju situacije u kojima ljudi uzmu kućnog ljubimca i nakon toga ga ostave negdje na cesti. Čitavo vrijeme moramo educirati ljude da je to neprihvatljivo ponašanje i da su zbog toga i uključene JLS sukladno zakonu, da sufinanciraju Luč Zagorja. Županija nema tu zakonsku obavezu, ali ima tu ljudsku i moralnu obavezu da pomognemo rad ovog azila za životinje. Imamo i sreću što je jedna takva privatna inicijativa još 2014. zaživjela na području Krapinsko – zagorske županije jer sada je obaveza da se ima azil, i sigurno je nama bilo lakše nego nekim drugim sredinama koje azil nisu imale. Izmjenom zakona došlo je do povećanja cijena za JLS i hvala kolegicama i kolegama iz 27 JLS koji su potpisali ugovor s Luči Zagorja, a pozivam one koji to nisu napravili, njih još 5, da to svakako naprave. U okvirima naših mogućnosti mi ćemo pomagati rad prihvatilišta, ovdje smo potpisali ugovor na 60 tisuća kuna, a rebalansom ćemo osigurati još 40 tisuća pa će to biti okruglo 100 tisuća na godinu“, rekao je župan Kolar. Dr. Vet. med. Mladen Jemeršić zahvalio je Županiji na doniranim financijskim sredstvima te hrani za životinje koje borave u azilu te je potom istaknuo da je prošla godina bila dosta uspješna što se udomljavanja tiče. „Udomili smo 278 pasa a ove godine krenuli smo sa 45 do 28. veljače. Otvorili smo prekograničnu suradnju s Velikom Britanijom, po prvi puta je 5 pasa otišlo tamo“, rekao je Jemeršić.

 

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički rekao je da nije bilo ovog vizionarskog poduhvata, danas bi općine i gradovi imali značajnih problema. „Novi Zakon o zbrinjavanju životinja definira da je svaka JLS dužna brinuti za napuštene životinje na području svoje općine, do razine da su i sami dužni na neki način izgraditi svoja skloništa. Drago mi je da je ovo županijsko sklonište, s druge strane niti jedna JLS na područje županije nije izgradila niti jedan prihvatni centar, tako da je to jedini oslonac i stup brige o napuštenim životinjama. Koristim priliku da zahvalim Županiji što uistinu pomaže ovaj objekt. Skupa je to briga, velike brojke su u pitanju, no svi zajedno možemo stvoriti taj projekt održivim i na taj način brinuti o životinjama. S druge strane, drago nam je da se iz ovog azila jako puno udomljuje, i pasa i mačaka, ne samo s područja naše županije nego i šire“, zaključio je Milički.


Fotogalerija