Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. rujna 2009.

Župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić zajedno sa svojim suradnicima jučer je predstavio  novi model sufinanciranja troškova prijevoza učenika srednjih škola. Prema tom modelu Županija će svim učenicima koji će koristiti javni linijski prijevoz autobusom i vlakom sufinancirati 25 posto iznosa mjesečne karte. Uvjet je da su od kuće do škole udaljeni 5 i više km i da će Županija s prijevoznikom koji vozi učenike sklopiti ugovor. Također je dogovoreno s većim prijevoznicima  da  Krapinsko – zagorska županija postane jedna zona i da mjesečna učenička karta iznosi 410 kn bruto. Prijevoz će se na taj način subvencionirati i za ostale oblike prijevoza ako na određenoj relaciji nema javnog linijskog prijevoza.
 
Država ukinula prijevoz učenicima
– Kako je Država ukinula subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca, poduzeli smo  velike napore ne bi li se pomoglo roditeljima u teškoj gospodarskoj situaciji kod financiranja istog i stoga smo se odlučili za ovaj model – rekao je župana Siniša Hajdaš Dončić.  Dodao je da poziva sve gradove i općine iz naše županije da se prema svojim mogućnostima uključe u sufinanciranje prijevoza učenika sa svojeg područja kako bi srednjoškolcima omogućili jeftiniji prijevoz.  Do kraja ove godine Županija će za sufinanciranje prijevoza učenika izdvojiti iz vlastitih prihoda 1,2 milijuna kuna što iznosi 2,3 posto izvornih prihoda Županije. Dužnost i obaveza svih srednjih škola jest da učenicima koji imaju na to pravo (5 i više km od kuće do škole) izda adekvatnu potvrdu s kojom će učenik na blagajni prijevoznika kupiti mjesečnu kartu.
 
Pomoć za kupnju udžbenika
Na konferenciji najavljena je i jednokratna novčana pomoć obiteljima za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola koji će se utvrđivati  se na temelju uvjeta prihoda. Obitelji samohranih roditelja s jednim i dva učenika osnovne i/ili srednje škole  dobit će pomoć u iznosu od 500,00 kuna,obitelji s tri učenika osnovne i/ili srednje škole u iznosu 750,00 kuna, a obitelji sa četiri i više učenika osnovne i/ili srednje škole u iznosu 1.000,00 kuna. Za ostvarivanje prava visina prihoda mjesečno ne smije iznositi više od 2.400,00 kn za tročlano domaćinstvo, 3.200,00 kn za četveročlano domaćinstvo, 4.000,00 kn za peteročlano domaćina, a za svakog daljnjeg člana iznos prihoda povećava se za 700,00 kn.