Zagorje
Bajka na dlanu

Županijska izložba stoke i konja: šampioni krava Boca i konj Fadil

Datum objave: 27. svibnja 2023.

„Velika zahvala udrugama s područja Krapinsko-zagorske županije koje zaista promoviraju stočarstvo, uzgoj stoke, konja i goveda te samim time promoviraju i Krapinsko – zagorsku županiju. Naša županija dugi niz godina kroz svoje poljoprivredne mjere nastoji poticati poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju, a kao organizator sajma koji se tradicionalno održava u Pregradi i Zlataru zapravo na taj način daje veliku podršku stočarskoj proizvodnji. Zahvala udrugama koje su veliki promotori stočarstva u RH i šire, zahvala svim uzgajivačima i uzgajivačicama, a posebne čestitke šampionima. Domaćini su ove godine odnijeli šampionsku titulu za goveda. Čestitke nagrađenima, i svima koji su svojim dolaskom potvrdili da se baviti stočarstvom nije jednostavno, ali je prosperitetno u KZŽ“ – poručuje zamjenica župana Jasna Petek, koja je i otvorila izložbu te ju svojim govorom i zaključila.

„Konjogojstvom se bavim već niz godina, time se bavio moj djed, pokojni otac, i sada sam ja to naslijedio. Mislim da će i moj sin to nastaviti, a imam i unuka koji voli životinje. Naporno je, nema subote, nedjelje, petka ni svetka, mora se stalno raditi – rekao je na proglašenja pobjednika vlasnik Fadila Josip Vučilovski.

„Uzgajamo 60 krava. Teško je, ove godine još ćemo izdržati, a onda ćemo vidjeti. Ako nas bude država podržala, opstali bumo, ako ne, morat ćemo rasprodati“ – rekao je pak Josip Domitran .Krava njegovog oca Boca stara je 6 godina, a laktacija je 9500 l mlijeka godišnje.

U sklopu izložbe održan je mimohod konjskih zaprega i jahača od Parka hrvatske mladeži do sajmišta, kao predvođenje izložbenih grla, Bambino kup te proglašenje šampiona i podjela nagrada. Izložbu su organizirali Krapinsko-zagorska županija i Grad Zlatar, stočarske i konjogojske udruge koje djeluju u KZŽ, Turistička zajednica KZŽ, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i po prvi puta ove godine Središnji savez uzgajivača konja hrvatski. U natjecateljskom dijelu izložbi i prikazu sudjelovalo je 60 izlagača.

Okupljene su pozdravili i izaslanik ministrice poljoprivrede državni tajnik Zdravko Tušek, gradonačelnica Grada Zlatara, dok su u podjeli priznanja i nagrada sudjelovali i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Čleković, član Županijske skupštine Davor Kljak, načelnik Bedekovčine Darko Ban, načelnica Konjščine Anita Krok, načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić i pročelnik Jedinstvenog Upravnog odjela Grada Zlatara Mladen Krušelj.


Fotogalerija