Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. veljače 2014.

Županijsko povjerenstvo u sastavu Hrvoje Kovačević (predsjednik povjerenstva), Adam Končić i Anica Ladišić, uz nazočnost Romana Bogdana ispred Državnog izbornog povjerenstva, usuglasili su se oko prijedloga da na državnoj razini u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa za osnovne škole Krapinsko-zagorsku županiju predstavlja Maša Ciglenečki, učenica 5. razreda Osnovne škole Oroslavje (mentorica: Vesnica Kantoci) s izvedbom pjesme Zemla spi (vrsta: kazivanje poezije, autor pjesme: Donateo Sitarić-Knezić). Zbog kriterija učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole na smotri LiDraNo 2014. sudjeluju zaključno sa županijskom razinom , učenici 3. razreda Osnovne škole Oroslavje nisu mogli konkurirati drugim školama, iako su Županijsko povjerenstvo i ostale nazočne sudionike oduševili dramsko-scenskom igrom Mačak u čizmama (mentorica i autor adaptacije teksta: Ksenija Pušćenik).

Naposljetku, povjerenstvo je za državnu razinu smotre LiDraNo u kategoriji skupni dramsko-scenski izraz predložilo Osnovu školu Tuhelj s dramsko-scenskom igrom A kaj je to? (mentorica i autorica teksta: Pavica Iveković). Županijsko povjerenstvo se složilo oko prijedloga da će Krapinsko-zagorsku županiju na državnoj razini u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa za srednje škole predstavljati Dea Presečki, učenica 2. razreda Srednje škole Krapina (mentorica: Dunja Belošević) s interpretacijom monodrame Na putu do slave (autorica: Kristina Jakšić Balaž). Budući da se Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Zaboka jedina prijavila u kategoriji skupni dramsko-scenski izraz, odluku o potencijalnom nastupu ove srednje škole na državnoj razini s dramsko-scenskom igrom Sva lica zajedništva (mentorica: Sanja Ždralović), donijet će državni izbornik Romano Bogdan nakon što odgleda sve izvedbe srednjih škola iz još tri susjedne županije: Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke. Također, stručno povjerenstvo za literarni i novinarski izraz Krapinsko-zagorske županije odabralo je radove osnovnih i srednjih škola, te ih predložilo za državnu razinu smotre LiDraNo. Radovi i zapisnici s vrednovanja istih bili su izloženi u predvorju Srednje škole Krapina za vrijeme održavanja programa za dramsko-scenski izraz.

Od 33 pristigla literarna rada u konkurenciji osnovnih škola, Županijsko povjerenstvo, u sastavu Hrvoje Kovačević i Vlasta Horvatić-Gmaz, odabralo je sljedeće radove za višu razinu smotre:

 

Preživite, ako znate! – Mateja Lisak, 8. razred OŠ Marija Bistrica (SOKOL 54899, mentorica: Melita Petriš Banovec)

 

Život piše priče – Amalija Petric, 8. razred OŠ Marija Bistrica (STREET 47423, mentorica: Melita Petriš Banovec)

 

Ima, ima riječi koje se ne mogu izgovoriti – Kaja Javorić, 7. razred OŠ Hum na Sutli (SNAŽNA 55555, mentorica: Ivana Novak)

 

Budi kiša sve što u nama drijema – Noa Jagečić, 7. razred OŠ Oroslavje (NEMIR 53824, mentorica: Vesnica Kantoci)

 

V bakine hiže – Monika Brčić, 8. razred OŠ Lobor (JABUKA 98765, mentorica: Snježana Peroš)

 

Od 13 pristiglih literarnih radova u konkurenciji srednjih škola, Županijsko povjerenstvo je odabralo sljedeće radove:

 

Djed – Lea Hlad, 4. razred SŠ Oroslavje (NELA 20196, mentorica: Karmela Šafarik-Todorović)

 

Ta je zima bila duga i hladna… – Sandra Petreković, 1. razred SŠ Zlatar (ZIMA 77777, mentorica: Martina Sviben)

 

Županijsko povjerenstvo za novinarski izraz, u sastavu Karlo Frljužec i Ružica Divac Borovečki, odabralo je sljedeće radove za višu razinu smotre:

 

-u konkurenciji osnovnih škola – kategorija samostalni novinarski radovi

 

Posjet Stražaplastici – izvještaj, Monika Petanjko, 8. razred OŠ Hum na Sutli (PLASTIKA 31129, mentorica: Anica Flegar)

 

Poplava – reportaža, Nevenka Markuš, 7. razred OŠ Zlatar (VESELJE 35421, mentorica: Nevenka Šušljek)

 

-u konkurenciji srednjih škola – kategorija samostalni novinarski radovi

 

Ženom se ne rađa, ženom se postaje – Lovro Belošević, 2. razred SŠ Krapina (VAL 18666, mentor: Stjepan Varjačić)

 

Od 6 pristiglih školskih listova u konkurenciji osnovnih škola, Županijsko povjerenstvo je odabralo sljedeća 3 lista:

 

Djetlić – OŠ pri Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Krapinske Toplice, list predstavlja učenik Marko Franc, 6. razred, mentorica: Ivanka Hajsek

 

Zlatarske Iskrice – OŠ Zlatar, list predstavlja Hrvoje Stažnik, 7. razred, mentor: Denis Vincek

 

Lipin pučkoškolac – OŠ Gornja Stubica, list predstavlja Martina Hegol, 7. razred, mentorica: Marija Lisak

 

Budući da je u kategoriji novinarsko stvaralaštvo – školski list, u konkurenciji srednjih škola, prijavljen samo list Tabula nova Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, sukladno kriterijima iz Kataloga natjecanja i smotri, objavljenom od strane Agencije za odgoj i obrazovanje za LiDraNo 2014., taj školski list se direktno predlaže za državnu razinu.

 

Smotri Lidrano prisutna je bila i zamjenica župana Jasna Petek i srdačno pozdravila sve sudionike, te istaknula kako joj je izuzetno drago da se na natječaj prijavio izrazito veliki broj iznimno kvalitetnih radova, a samim time je i povjerenstvo imalo težak posao kod odabira. Službeno je otvorila smotru i svima zaželjela puno uspjeha