Zagorje
Bajka na dlanu

Županijski stožer o epidemiološkoj situaciji

Datum objave: 18. veljače 2022.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber istaknuo je kako broj novooboljelih na području Krapinsko-zagorske županije snažno pada, dok je ovaj tjedan prestao rasti i broj hospitaliziranih osoba. „Prosjek novooboljelih na 100.000 stanovnika nam u proteklih 7 dana iznosi 869. Prošli je petak bio 1.421, a tjedan dana prije 2.294.  Govoreći u apsolutnim brojkama u 7 smo dana imali 1.082 novooboljela, a u istom intervalu tjedan dana prije – 1.769.  Ovo znači da u tjedan dana imamo pad od 39 %. Dnevni prosjek hospitaliziranih COVID pozitivnih osoba u našim bolnicama je u prošlom tjednu bio 77, što je jednako kao prije 13 dana. Prošli je petak taj prosjek bio 82.  U proteklih 7 dana preminulo je 9 COVID pozitivnih osoba. Još jednom izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih“ – kazao je načelni Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber.

ZDRAVSTVENE USTANOVE

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je kako je u Bolnici 53 COVID pacijenta, među kojima 7 na respiratoru. „To je još uvijek velika brojka. To su dva puna kraka i više od pola intenzivne je zauzeto s respiratorima. Moram reći da imamo velike liste čekanja na operativene zahvate i nadamo se da ćemo kroz drugi tjedan moći napraviti unutarnju reorganizaciju, osloboditi kirurgiju i intenzivnu, te da ćemo početi normalnije raditi“ – poručio je ravnatelj Vančina.

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije dr. Nada Dogan istaknula je kako se smanjenje broja novozaraženih primjeti i u ordinacijama. „Od 15-16 testiranih po ambulanti došli smo na 2-3 i zadovoljstvo mi je što ova epidmeija vjerojatno jenjava. Nadam se da će tako i biti i da ćemo se u našim ambulantama moći posvetiti onom svakodnevnom radu s našim pacijentima. Da možda više neće biti onih velikih gužvi i zagušenja telefona. Dakako i dalje pozivamo pacijente da se cijepe“ – kazala je ravnateljica Dogan te podsjetila kako su u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije liječnicima za cijepljenje pacijenata već i prije na raspogalanju bili i aubomobili i patronažne sestre.

Dr. Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije   naveo je kako je na području naše županije do sada prvom dozom cijepljeno 54 %  ukupnog stanovništva, dok je cijepljenje zavšreno za 52 %. „Moram reći i da smo ovaj tjedan kod 6 ljudi iz Krapinsko-zagorske županije dokazali virus gripe. Znamo da osim COVID-a postoje i druge zarazne bolesti, a upravo je sezonska gripa jedna od ozbiljnijih te podsjećam ljude da se još uvijek mogu cijepiti i protiv gripe i protiv COVID-a“ – kazao je dr. Lipovac. „U odnosu na prošli tjedan pad interesa za cijepljenje je gotovo 45% u broju osoba koji su se došli cijepiti protiv COVID-a. U jednom tjednu u studenome smo imali više od 7.000 iskorištenih doza, a u ovom tjednu smo imali 403 doze. Ovo nikako nije dobro te bi trebali i dalje ustrajati u cijepljenju. Podsjećam da mi na osnovi odluke Županijskog stožera civilne zaštite već odavno imamo mobilne timove oji cijepe i teže pokretne i starije, a i oni dolaze i kod nas u Zavod. No i dalje svaka četvrta osoba iznad 60 godina nije cijepljenja“ – upozorio je dr. Lipovac.

U županijskim zdravstvenim ustanovama trenutno su 52 COVID pozitivna djelatnika, među kojima 43 zdravstvena. Pružatelji socijalne usluge smještaja trenutno imaju 24 COVID pozitivna korisnika u 5 domova i 10 poztivni djelatnika u 5 domova.

ŠKOLE

U školama na području Krapinsko-zagorske županije trenutno su 273 COVID pozitivna učenika, dok ih je prošli tjedan bilo 348. Imamo i 24 pozitivna djelatnika, dok ih je prije tjedan dana bilo 58. Na temelju podataka iz 80 % škola poznato je da se 6 % učenika osnovnih i 4 % učenika srednjih škola ne želi redovno testirati. U sklopu redovnog testiranja ovaj je tjedan poztiivan test dobilo 59 učenika osnovnih škola i 10 učenika srednjih škola.

CIJEPITE SE!

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je epdiemiološka situacija  bolja nego što je bila prošli tjedan, no i dalje nije dobra. „Moram priznati da me sve više pacijenata, naših sugrađanina zove ili zaustavlja i pita kad će moći na operaciju. Dok god imamo COVID odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i dok god opća bolnica ne radi sve one poslove za koje je nadležna, onda imamo probem. Ovi postoci ukupno cijepljenih sa prvom, drugom i trećom dozom jasno pokazuje da smo ispod nacionalnog prosjeka i da to sigurno nije put po kojem ćemo mi brzo doći do rasterećenja zdravstvenog sustava. Poruka je: Cijepite se! Što više cijepljenih, bit će što manje zaraženih i bit će prije uspostavljen normalan rad u našim zdravsvenim ustanovama. Najbolje bi bilo da ste se već cijepili, ali ako niste – cijepite se danas ili sutra“ – poručio je župan Kolar.