Zagorje
Bajka na dlanu

Županijski stožer o trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Datum objave: 13. studenoga 2021.

I DALJE SNAŽAN RAST BROJA OBOLJELIH I HOSPITALIZIRANIH

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber upozorio je kako je i dalje prisutan snažan rast broja oboljelih i hospitaliziranih osoba zbog infekcije COVID-om. „Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno je 2.087 slučajeva zaraze. Broj novooboljelih u proteklih 7 dana na 100.000 stanovnika iznosi 1.115, dok je prošli petak bio 796. Govoreći u apsolutnim brojkama, u proteklih 7 dana imali smo 1.389 novooboljelih, a tjedan prije 992. U proteklom nam je tjednu dnevni prosjek COVID pozitivnih osoba na liječenju u OB Zabok bio 65 pacijenata. Taj je prosjek tjedan dana prije iznosio 46 pacijenata, što znači da imamo veliki rast od 41%. Preminula je 1 COVID pozitivna osoba, odnosno 15 osoba u 7 dana. Još jednom izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih“ – naveo je načelnik Stožera Skuliber.

„U Krapinskim Toplicama je trenutno 9 hospitaliziranih i tijekom današnjeg dana ići će još četvero pacijenata. S obzirom da su kapaciteti u Općoj bolnici Zabok skoro popunjeni, za očekivati je da će se brojka u Krapinskim Toplicama rasti. U OB Zabok se na liječenju nalazi 67 pacijenata, a u jedinici intenzivnog liječenja je 14 pacijenata. Imamo sreću da imamo novu bolnicu pa imamo svugdje priključke za kisik. Imamo 20 respiratora, a u toku dana ćemo još 2 respiratora dobiti iz Dubrave što bi za sada trebali biti dovoljno. Na high flow uređajima je 6 pacijenata. Imamo dosta teških, čak strašnih, kliničkih slika. Virus je nepredvidiv i jako opasan, delta soj je jako opasan i ostavlja teške posljedice. Na odjelu intenzivne imamo 38 godišnjaka bez komorbiditeta u teškom stanju. Imamo i dvije trudnice. Jedna  će biti poslana na Rebro, necijepljena je i na kisiku“ – kazao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina dodajući kako je od ukupnog broja hospitaliziranih 20% cijepljenih osoba, no da one u pravilu ne završavaju na respiratoru i nisu teško bolesne.

Epidemiologinja dr. Bojana Mahmutović posebno je naglasila da postotak broja cijepljenih hospitaliziranih osoba sam po sebi ne može jasno pokazati učinkovitost cjepiva. „Ono što definitivno primjećujemo u praćenju epidemije da s obzirom na broj oboljelih sada imamo manje opterećenja na bolničke kapacitete. Da nije bilo cijepljenja, ukupan broj oboljelih bi bio puno veći. Također, taj postotak uvijek trebamo gledati i u procijepljenosti određene dobne ili rizične skupine“ – kazala je dr. Mahmutović, koja se ovom prilikom još jednom osvrnula i na cijepljenje trudnica. „Imamo sve veći broj hospitaliziranih trudnica, a obzirom da je trudnoća sama po sebi imunokompromitirajuća, one su dodatne ugrožene, stoga ih pozivam da se cijepe. Razumljiv je njihov strah i dostupni smo im ukoliko se žele dodatno savjetovati“ – poručila je dr. Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

RAST INTERESA ZA CIJEPLJENJE

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan osvrnuo se na cijepljenje rekavši kako je ukupno utrošeno 109 787 cjepiva od čega 57 528 otpada na prvu dozu, 50 295 n drugi i 1966 na treću dozu cjepiva. „Ukupan broj utrošenog cjepiva na odraslo stanovništvo je 108.877 doza. U odnosu na odraslo stanovništvo prvom dozom cijepljeno je 54,9%, drugom 48,1% te je postotak završenog cijepljenja u odnosu na odraslo stanovništvo 50,7%.“ – kazao je ravnatelj Jadan te dodao kako je prethodni tjedan (4.-11. studenoga) iskorišteno 1.597 doza, dok je u ovom tjednu i više nego dvostruko doza – 3.845..

VELIKA AKCIJA CIJEPLJENJA U SUBOTU

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan pozvala je sve Zagorke i Zagorce da se odazovu masovnom cijepljenju u subotu u ordinacijama obiteljske medicine. „34 liječnika obiteljske medicine sa sestrama će sudjelovati u akciji, ove i sljedeće subote. Tko ne može doći, nema problema, može se javiti kod svoga liječnika, dobit će neki drugi termin za cijepljenje. Stanovnicima Mača, Đurmanca i Budinščine isprike, liječnici su bolesni i nema akcije cijepljenja, ali se mogu javiti u susjednu ordinaciju“ – rekla je ravnateljica Dogan te najavila mogućnost ponavljanja ove akcije.

Više detalja o velikoj akciji cijepljenja pronađite ovdje: https://kzz.hr/u-subotu-velika-akcija-cijepljenja

Ravnatelj zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić pridružio se pozivu na cijepljenje u subotu. „Intervencije u Hitnoj nisu pale, i dalje je 15 do 20 intervencija vezano za covid, a to nije jedino stanje koje obavljamo. Cijepite se. Morali smo u sustav uvesti za vikend dodatnog dispečera, jer je bilo preko 200 posto povećanje poziva ovog vikenda. Dodatni je liječnik i u timu T2 u Klanjcu, da pacijentima možemo što prije pružiti medicinsku pomoć“ – naveo je ravnatelj Božić.

PROŠIRENJE KAPACITETA ZA TESTIRANJE ZBOG PROŠIRENJA UPOTREBA COVID POTVRDA

Župan Željko Kolar istaknuo je kako će se tijekom dana objaviti popis lokacija i termina na kojima će se od sljedećeg tjedna moći testirati osobe koje nemaju COVID potvrdu, odnosno nisu se cijepile ni preboljele COVID. „Jutros smo napravili raspored i prijedlog testiranja za čitavu Krapinsko-zagorsku županiju, računajući da ljudi koji dolaze u ponedjeljak na posao u javnim službama moraju donijeti potvrde na posao te da će najveći pritisak na testne centre zbog toga biti u nedjelju. Sada je na Stožeru objavljeno da će to ipak biti od utorka, isto kao i za škole. Sada normalno moramo raditi novi raspored. Naša je procjena da će trebati testirati oko 1.200 ljudi, što je zaista ogroman posao“ – kazao je župan Kolar uz kritike Nacionalnom stožeru civilnih zaštita, nadležnom ministarstvu i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zbog kontinuiranog kašnjenje i nepreciznost provedbenih uputa u odnosu na javnu najavu određenih mjera.

Termini i lokacije testiranja su u međuvremenu objavljeni te ih možete pronaći ovdje: https://kzz.hr/testiranja-covid-lokacije-termini

STANJE U ŠKOLAMA – NASTAVA I DALJE PO MODELU A

Župan Kolar najavio je kako će se nastava u školama i idućeg tjedna odvijati po modelu A, odnosno u školskim klupama. Trenutno je 200 covid pozitivnih učenika u 37 škola te 37 djelatnika u 24 škole, no nekih velikih žarišta nema.