Zagorje
Bajka na dlanu

Županijski stožer o trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Datum objave: 4. kolovoza 2022.

Župan Željko Kolar je podsjetio kako su trenutno u Krapinsko-zagorskoj županiji na koronavirus pozitivne 943 osobe, što je izuzetno velika i zabrinjavajuća brojka u odnosu na isto vrijeme prošle godine, Ako smo cijelo vrijeme govori da je u ljetnim periodima covida manje, postavlja se logično pitanje što će biti na jesen i zimu. Dok traje turistička sezona, o covidu ne pričamo, ne postoji, a kad prođe turistička sezona, onda ponovo počnemo razgovarati i raspravljati o problemu koronavirusa. Sad je pravi trenutak da napomeno da se i dalje preporuča da se cijepe svi oni koji se dosad nisu cijepili, kao i oni kojima je prošlo više od šest mjeseci, a onima starije životne dobi da se cijepe booster dozom. I dalje imamo ljudi koji umiru od covida-19, hvala Bogu, ne u tom omjeru kao što je bilo lani i na proljeće ove godine – naglasio je župan Kolar te apelirao da svi vodimo brigu o sebi i svojem zdravlju.

Zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Marija Bedeniković istaknula je kako broj novooboljelih u proteklih 7 dana na 100.000 stanovnika iznosi 504, dok je prije tjedan dana bio 446. „.Ovo nam je najveća sedmodnevna incidencija još od 25. veljače. Tijekom tri ljetna mjeseca najmanja je bila 3. lipnja kad je bilo samo 40 osoba. Od 24. svibnja do 24. lipnja bila je manja od 100, da bi počelo naglo rasti i već 5. srpnja je probila granicu od 200 osoba, a 29. srpnja je iznosila 500“ – kazala je zamjenica načelnika Bedeniković te dodala kako je u proteklih sedam dana dnevni prosjek covid 19 pozitivnih osoba bio sedam, dok je veći broj bio još početkom travnja.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije istaknuo je da su u lipnju ove godine na području županije bile 522 registrirane novooboljele osobe, a u srpnju 2354, što je ogromno, četverostruko povećanje. Također, u lipnju su umrle dvije pozitivne osobe, a u srpnju šest. „Kod tih umrlih osoba u OB Zabok 40 posto nije bilo cijepljeno, a kod onih koji su bili cijepljeni prošlo je više od šest mjeseci od zadnje doze. Na području KZŽ je dosad prvom dozom cijepljeno 56 posto populacije, a sa drugom dozom otprilike 52 posto. Dosad je ukupno potrošeno, za treću, a sad imamo i četvrtu booster dozu, 26.575 doza“ – kazao je dr. Lipovac i dodao kako se sada zna da zaštita nakon potpunog cijepljenja ili nakon dobivene booster doze traje otprilike od četiri do šest mjeseci, nakon čega počne zaštita polako padati.