Zagorje
Bajka na dlanu

Županov osvrt na konačni prijedlog Zakona o obnovi

Datum objave: 2. rujna 2020.

„Nakon skoro pola godine Zakon o obnovi potresom pogođenih područja, Zagreba, dijela Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije je ušao i svoju završnu fazu. Nakon tolikih mjeseci čekanja, rasprava o različitim pristupima ovom za građane izrazito bitnom zakonu, pred zastupnike je došao i dalje loš zakon.


Značajan dio struke, u koju se u pravilu zaklinjemo ali najčešće u krivo vrijeme, i dalje upozorava kako se zakonom zaobilazi važna dimenzija obnove – cjeloviti pristup problemu obnove koji se ovim zakonom svodi samo na konstrukcijsku dimenziju koja jest važna ali nije i jedina.


Zakon o obnovi je neambiciozan, vraća nas u prošlost, umjesto da nas okrene prema budućnosti. Nema razvojnu, niti urbanističku viziju. Predviđa trošenje milijardi kuna na krpanje nečeg što je srušeno – čime Vlada samo pokazuje da nema jasno definirane kratkoročne i dugoročne ciljeve i da nije dorasla zadatku da kvalitetno odgovori na potrebe građanki i građana. Vlada je tjednima i mjesecima kupovala vrijeme, i to vrijeme nije pametno utrošila.


Predloženi zakon treba bitne promjene, jer ovako predložen zasigurno neće dobiti  podršku svih stranaka u Hrvatskom saboru, a kako stvari stoje niti stručnu (osim interesno povezanog dijela građevinskog sektora).     

    

U dijelu koji se tiče Krapinsko – zagorske županije – podržavamo osnivanje ustanove  – Fonda za obnovu sa statusom operativne institucije, tako da se s jednog mjesta obavljaju stručni poslovi pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom. Ovlasti Fonda su jasne, predstoji što prije s Ministarstvom precizirati uvjete pod kojima će osnivači (RH, Grad Zagreb, Zagrebačka županija i KZŽ) u tome sudjelovati.


Fond radi prema programima mjera – donosi ih Vlada RH po prijedlogu Ministarstva, ali uz prethodno mišljenje Županije, sadržaj programa propisuje zakon, a u njegovoj pripremi sudjeluju i načelnici općina za čije se područje donosi.“

 

ŽUPAN

Željko Kolar