Kontakt  | Privatnost
 | Opcije
 
Bajka na dlanu
HyperLink
Fotogalerije
 Vi ste ovdje: Home > Ostalo
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 20.11.2022
Ostalo

Svjetski dan djece

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga, na dan kad je je toga dana 1989. godine na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija o pravima djeteta sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, među kojima i Republika Hrvatska. Konvencija je najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Njome su se zemlje obvezale da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije. 

Konvencija je prvi dokument u kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu.

Osnovna prava djeteta su: pravo na preživljavanje, na razvoj, na zaštitu i pravo na sudjelovanje. Više o dječjim pravima možete saznati ako pogledate.

Participacija djece i mladih jedan je od temelja građanskog društva. Osim što predstavlja ostvarenje prava zajamčenih Konvencijom o pravima djeteta, stvaranjem uvjeta da se glas djece i mladih čuje i uvaži, pridonosi se vidljivosti djece i mladih kao važne društvene skupine te percepciji djece kao nositelja i aktivnih uživatelja svojih prava.  

Više o dječjim pravima možete naučiti na poveznicima na kraju teksta.  

Ostvarivanju prava djece trebaju su posvetiti sve institucije i razine: od nacionalne, regionalne pa sve do lokalne. Krapinsko - zagorska županija nosi titulu Županija - prijatelj djece, uz još samo jednu županiju u Republici Hrvatskoj. Ovaj naslov stekla je konstantnim zalaganjem i radom na ostvarivanju dječjih prava i poboljšanju položaja djece kroz različite programe. Također, stjecanjem ove titule obvezala se da će u budućnosti raditi još više i predanije, ali i da će poticati druge jedinice lokalne samouprave, ustanove, udruge i pojedince na području županije da čine to isto.

Tako su razvijeni i financiraju se različiti programi i usluge za djecu: još od samih tečajeva za trudnice i konstantne brige i ulaganja u što bolje uvjete rodilišta Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, novčane pomoći za novorođene, usluga rane intervencije u Kabinetu za ranu intervenciju čiji rad u potpunosti financira Krapinsko-zagorska županija, podupiranje osnivanja logopedskih kabineta, preko provedbe projekta Baltazar putem kojeg se osiguravaju pomoćnici u nastavi ili projekta Zalogajček putem kojeg se osiguravaju besplatni obroci za djecu osnovnih škola, sve do programa na darovitu djecu, financiranja učeničkih i studentskih stipendija, financiranja prijevoza srednjoškolaca, sufinanciranja radnih materijala za sve učenike osnovnih škola – Krapinsko-zagorska županija brine o potreba djece svih uzrasta i na svim područjima. U tijeku je i jačanje programa zaštite mentalnog zdravlja djece. Ne smijemo zaboraviti i programe građanskog odgoja i druga ulaganja u materijalno tehničke uvjete osnovnih i srednjih škola kojima je Krapinsko-zagorska županija osnivač. Također, tu je i financiranje programa i projekata udruga koji su sumjereni na djecu.

Spomenimo još jedan, trenutačno aktualan način ostvarivanja dječjih prava – Participativni dječji proračun. Prvi u Republici Hrvatskoj razvijen je  upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji kroz Javni poziv na koji djeca prijavljuju projekte koje su sama osmislila, a koji će se od ovih prijavljenih financirati odlučuju isto isključivo djece. I ove godine se kroz Javni poziv raspodjeljuje 200.000 kn, a ako niste, još uvijek se stignete prijaviti do 28. studenoga. Više o Javnom pozivu možete pročitati na ovoj poveznici Javni poziv za 2023.

Bojanka o pravima djece

Crtani film o pravima djece

Prilozi:

  Brošura

Zadnja promjena: 20.11.2022 | Prikazano 722 puta
Dokumenti
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU Fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi