Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 2.10.2021
Ostalo

Postrojili se veterani 103. brigade: Se prolazi, si prolaze Zagorec pak ne!

U Svetom Križu Zaretju je u subotu, 2. listopada 2021. godine, održano postrojavanje veterana 103. grigade Hrvatske vojske – središnji događaj obilježavanja 30. Godišnjice ustrojstva Brigade.

Na nogometnom stadionu u Svetom Križu Začretju okupilo se nekoliko stotina veterana 103. zagorske brigade Hrvatske vojske, obitelji poginulih i umrlih branitelja, branitelji iz drugih postrojbi te brojni uzvanici. Postrojavanje je održano pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zoranom Milanovićem, koji je u svom govoru naglasio kako mladi ne smiju zaboravite sve grozote koje su se događale prije 30 godina na ovim prostorima. „Taj rat je sa naše strane vodilo malo dobrih ljudi, jako malo dobrih ljudi! To je hrabrost, smjelost, drskost koja je bez premca, u 90-im godinama prošlog stoljeća, ne u 40-im godinama kad ste se možda spremali za berbu, raditi nešto produktivno za svoju obitelj, živjeti normalan život kao Slovenci, Česi, Mađari, morali ste ići u rat. Ovo ne govorim da bi podilazio vama nego da bi svojim kćerima i sinovima pokušali objasniti ovo na jedan smiren način, to je važno, to je ono što je Zagorje dalo Hrvatskoj u Domovinskom ratu i to je ono što će svaki hrvatski ratnik reći kad god razgovarate s njima da su im Zagorci bili najbolji suborci, kao organizirani i hrabri ljudi – ali to ne trebam posebno isticati. Prije 30 godina ovo je bio posao samo za hrabre, smjele, za onaj mali broj dobrih ljudi, malo pravih dečki – to ste vi, hvala vam!“ – poručio je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.

„BORILI SMO SE ZA HRVATSKU“

Predsjednik Udruge veterana 103. brigade HV-a umirovljeni pukovnik Žarko Miholić, ujedno i ratni zapovjednik 103. brigade istaknuo je kako je više od 11 tisuća Zagoraca prošlo kroz razne vojne postrojbe u ratu, skoro 7 tisuća kroz 103. brigadu, koja je na svom ratnom putu ostavila snažan pečat u hrvatskoj povijesti. „Pred nama su postrojeni ratni veterani, pripadnici 103. brigade. Svi su oni mali ljudi, ali veliki u duši i srcu, ljudi koje smo uzeli iz kreveta, njiva, radnih mjesta, mobilizirali i doveli vrlo brzo u situaciju gdje su trebali iskazati hrabrost, odlučnost, onaj visoki moralni ponos koji je svaki od nas u tom trenutku imao. Trebalo je braniti Hrvatsku. Borili smo se za nju, stvarali smo ju i danas ju imamo“ – rekao je umirovljeni pukovnik Miholić istaknuvši kako će monografija Brigade Ponos ostaje  biti podijeljena svim zainteresiranima, osnovnim i srednjim školama, čitaonicama i knjižnicama, kako bi ostala kao zavjet i zapis za budućnost generacijama koje dolaze, na jednu stvarnu i slavnu povijest i  u njoj doprinos 103. brigade i Krapinsko – zagorske županije.

Župan Kolar: ZA NAS NIJE BILO DILEME, SVATKO OD NAS JE BIO SPREMAN DATI SVOJ ŽIVOT

 „Izuzetno smo ponosni na doprinos i 103. brigade i svih Zagorki i Zagoraca koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Za nas nije bilo dileme, znali smo prepoznati trenutak kad se trebamo odazvati i svatko od nas tko je ’90. ili ’91. godine obukao hrvatsku uniformu, uzeo oružje u ruke, bio je spreman dati svoj život. Danas su pred nama neki novi izazovi koji se ne brane se oružjem, već znanjem i radom i moramo stvoriti uvjete da naša djeca ostanu živjeti i raditi ovdje u Hrvatskoj. Zbog svih osam poginulih pripadnika 103. zagorske brigade, zbog više od stotinu poginulih i umrlih zagorskih branitelja te svih ostalih branitelja poginulih u Domovinskom ratu i stradalih civila, zahvaljujem vam na svemu onome što ste napravili da danas imamo slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. „Sve prolazi, svi prolaze, Zagorec pak ne!” – poruio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Gregurić: BILI STE LABO OPREMLJENI, ALI SA PUNO ŽARA I ŽELJE“

Okupljnima se obratio i predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić, koji se prisjetio se ratne 1991. godine. „Kada sam došao k vama bili ste slabo opremljeni, ali sa puno žara i želje. Doprinos Hrvatskog zagorja domovini i njenoj obrani u stvaranju je velik. Zbog toga vama i vašim obiteljima, obiteljima i poginulih i nestalih od srca hvala – rekao je Gregurić.

Izaslanik premijera Janović: I DANAS STE ZAGLOG DA OVA ZEMLJA BUDE JOŠ BOLJA, PONOSNIJA i POŠTENIJ

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te ministra branitelja Tome Medveda, obratio se državni tajnik Špiro Janović, koji je čestitao 103. brigadi 30 obljetnicu ustrojavanja  te na  izdavanju monografije. „Kako trsovi koji rastu na ovim bregima crpe svoju snagu iz zemlje, tako ste i vi iz ovih brega iscrpili snagu i domoljublje od vaših predaka, Gupca, Gaja, Mihanovića i imali snage sukobit se s neprijateljem. Zbog toga ste i danas zalog da ova zemlja bude još bolja, još ponosnija, hrabrija i poštenija, jer su Zagorci takvi ljudi, mirni, tihi, pošteni, nepokolebljivi, takva treba biti i naša zemlja – rekao je državni tajnik Janović.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Tušek: HRVATSKU TREBAMO GRADITI NA ISTINI

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je kako je ovo okupljanje zapravo sjećanje na činjenicu kako je na tisuće sinova Hrvatskog zagorja otišlo braniti državu i pomoći suborcima te da su to radili pod snagom utemeljitelja hrvatske domovine dr. Franje Tuđmana. „Ovdje smo da se prisjetimo činjenice da su mnogi naši suborci i prijatelji ostavili zdravlje i život u obrani hrvatske domovine, ali i da se prisjetimo tuge, boli, suza i jada majki, supruga, djece, prijatelja i najbližih.  I to ne na bismo mrzili, nego da bismo na istini gradili Hrvatsku danas i usadili to u srca i svijest naših najmlađih“ – rekao je Tušek.


ODLIKOVAN BRANKO KOS

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovao pripadnika 103. brigade HV-a Branka Kosa koji je prilikom uručenja kazao je kako je za veterana Domovinskog rata najveće priznanje primiti visoko odličje iz ruku vrhovnog zapovjednika.

Domaćin svečanosti, načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos naglasio je kako Sv. Križ Začretje gradi sigurnu budućnost na temeljima koje su stvarali i obranili pripadnici 103. brigade. „Kao dijete hrvatskog branitelja koji je utkao u mene poveznice na rat i domoljublje, svima skupa hvala i ponosan sam što smo danas domaćini ove svečanosti“ – rekao je načelnik Kos. Među okupljenima na svečanosti su bili i saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić i Željko Pavić, savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata general pukovnik u miru Marijan Mareković, brigadni general u mirovini Stjepan Adanić, ratni zapovjednici 103. brigade Viktor Šprajc i Janko Šafranko...

U popratnom programu nastupili su Branko Greblički Ventek, Josipa Lončar i Puhački orkestar Ciglenica Zagorska Sveti Križ Začretje.

 


POLOŽENI VIJENCI I ZAPALJENE SVIJEĆE

U sklopu obilježavanja 30. godina ustrojstva 103. brigade HV-a u petak, 1. listopada 2021. godine, delegacija Udruge  veterana 103.  brigade HV-a u kojoj su bili župan Željko Kolar, predsjednik Udruge Žarko Miholić i njegov zamjenik Branko KOs položili su vijence i zapalili svijeće na groblju Mirogoj na grobu prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnoh zapovjednika odružanih snaga Franje Tuđmana, ratnog ministra obrane Gojka Šuška te generala Petra Stipetića. Isti je dan položen vijenac i kod središnjeg križa na gradskom groblju u Krapini u spomen na sve poginule i umrle pripadnike Brigade. Ovom se prilikom izaslanstvu priključio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Mladen Gregurović.

 

poginule i umrle pripadnike 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 2.10.2021 | Prikazano 511 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
listopad 2021
poutsrčepesune
27282930
1
28 novih osoba pozitivno na koronavirus
2
 • 23 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Postrojili se veterani 103. brigade: Se prolazi, si prolaze Zagorec pak ne!
 • 3
  12 novih osoba pozitivno na koronavirus
  4
 • 20. Zahvala jeseni u Klanjcu
 • Dječji tjedan i Tjedan dojenja
 • Predavanje povodom Međunarodnog dana starijih osoba
 • 3 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Regionalni centar kompetentnosti: Krenuli radovi rušenja postojećih prostora SŠ Zabok
 • U Zlataru održani 52. Dani kajkavske riječi
 • 5
 • Svjetski dan učitelja
 • Glavni vatrogasni zapovjednik u S. Slatini: Projekt vatrogasnog vježbališta ide dalje
 • Mreža udruga Zagor u akciji „Hrvatska volontira“
 • 26 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Dušan Puklin)
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Valerija Miković)
 • U OŠ Bedekovčina otvoren praktikum za biologiju, fiziku i kemiju
 • Zagorski partizanski odred: 1943.-2021.
 • 6
 • Stručno predavanje na temu „Što obitelj ima s tim?
 • 56 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Poruka Dječjeg tjedna: „Ljubav djeci prije svega“
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Zagorski Vodovod d.o.o.)
 • Natječaj za prijam u službu na neodređeno - Savjetnik za prostorno uređenje
 • Natječaj za prijam u službu vježbenika u UO za zdravstvo
 • PROJEKT PTIČEK: Diplome primila 24 nova čuvara prirode
 • 7
 • Vrijedno priznanje Božidaru Brezinščaku Bagoli
 • 31 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • U subotu virtualna radionica za energetsku obnovu
 • GLASAJ ZA PROJEKT BALTAZAR - FINALIST ZA NAGRADU REGIOSTARS!
 • Okrugli stol o izazovima rada s djecom tijekom pandemije
 • Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Sveti Matej, POŠ izvorište Oštri Hum)
 • Javni poziv – projekt "Baltazar 5" za šk. g. 2021/2022. - dopune prijava
 • Gospodarski pokazatelji
 • 8
 • Savjetovanje - školska sportska dvorana Petrovsko
 • Javni poziv za prijavu prijedloga za Participativni dječji proračun za 2022. godinu
 • 9
 • 38 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Održan sastanak sa dječjim gradonačelnicima/ama i načelnicima/ama
 • Održana uvodna konferencija projekta „Pokreni se, izmjeni se!“
 • Obilježen Dan branitelja Krapinsko-zagorske županije
 • Plenković, Janša i Kolar na konferenciji Turizam 365
 • 32 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 10
  22 nove osobe poztivne na koronavirus
  11
 • Promocija slikovnice „Tko je bio Krapinko“?
 • U Loboru proglašeni najbolji hrvatski književni putopisi
 • Slovenski film Sestre pobjednik 10. KIKI – međunarodnog festivala dječjeg filma
 • Na području KZŽ popisano preko 100 tisuća osoba
 • 4 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Savjetovanje - donošenje Odluke o prijedlozima i peticijama građana
 • Odobrena humanitarna akcija "Sve zbog jednog dječaka"
 • Broj nezaposlenih smanjio se za 9,1%
 • C.I.A.K. d.o.o.- Centar za reciklažu akumulatora i baterija u Zaboku
 • Jednostavna nabava - rekonstrukcija elektroinstalacija u SŠ Bedekovčina
 • 12
 • 25 mladih iz Zagorja posjetilo European Youth Event
 • Počinje natječaj za udruge u sklopu projekta Žuta točka!
 • 22 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 13
 • 13. listopada - Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa
 • Dva peta poroda u OB Zabok
 • 60 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • U Kraljevcu na Sutli otvorena nova tržnica
 • Javni poziv "Volonter/ka godine" i "Volonterska akcija godine" za 2020. godinu
 • 14
 • Omco Croatia, ZMH Horvat i Rusan-Mikron dobitnici Zlatne kune za 2020.
 • 42 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 15
 • 47 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Proračun Krapinsko-zagorske županije
 • Dodjela stipendija učenicima srednjih škola za šk. god. 2021/22
 • Obnova od potresa: Uskoro izmjene Zakona za ubrzanje čitavog procesa
 • Prijam za najbolje obrazovne djelatnike – Ljudi su ključ uspješnog obrazovanja!
 • Stožer: rast broja oboljelih i postotka pozitivnih među testiranima
 • 16
  44 nove osobe pozitivne na koronavirus
  17
 • 33 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Održano 24. Gljivarenje & Co. v Stubakima
 • 18
 • 70 godina DVD-a Veliko Trgovišće
 • 9. Dani jabuka u Desiniću
 • 12. Zlatna lipa Tuhlja
 • Završeni radovi unutarnjeg uređenja PŠ Peršaves
 • Ispostave
 • 5 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 192021222324
  25262728293031
  1234567
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika