Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. studenoga 2021.

Županijska skupština je na 4. sjednici donijela II. izmjene Proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2021. godinu, kojom se planira Proračun u visini od 1.100.957.622,36 kn što je za 8% više u odnosu na prethodni plan. Proračun Županije bez proračunskih korisnika nakon ove izmjene iznosi 261.294.518,26 kn što je za 10.900.038,01 kn ili 4 % više u odnosu na prethodni plan.  „Najveće povećanje odnosi se na beskamatni kredit Vlade RH za sanaciju objekata od potresa u visini od 10 milijuna kuna. Uzeli smo ga iz dva razloga. Prvi je Područna škola Laz Bistrički čije rušenje počinje idući petak. Izgradnju nove škole financirati ćemo iz fonda solidarnosti u visini od 5,2 milijuna kuna, a 1,8 milijuna kuna naša su vlastita sredstva. Drugi razlog je područna škola Putkovec koju ćemo također srušiti i napraviti novu, no za ovu školu ne možemo koristiti sredstva iz fonda solidarnosti jer je ta škola stradala u drugom potresu, 29. prosinca  i Vlada RH još nema nikakav potpisan angažman ili aranžman sa EU komisijom“ – pojasnio je župan Kolar.

Županijska skupština je na svojoj 4. sjednici također odobrila  Program rada Županijskog savjeta mladih za 2022. godinu, verificirala skraćeni zapisnik sa 3. sjednice te donijela odluke o dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2021. godinu te o davanju suglasnosti na Prijedlog II. izmjena i dopuna Financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije za 2021. godinu.

Članice i članovi Županijske skupštine su, nakon podnesene ostavke direktorice Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije d.o.o. Martine Jantol Županić, donijeli odluku da Skupštini ovog trgovačkog društva za novu direktoricu predlože Helenu Matuša.

Županijska skupština je donijela i rješenja o razrješenju i izboru više članica i članova svojih radnih tijela. Sandra Turković je razriješena dužnosti članice Mandatnog povjerenstva te je na tu dužnost imenovan Zoran Zorko. Maja Vukina Bogović i Ines Krznar Vojaković razriješene su dužnosti članica Odbora za izbor i imenovanja te su na tu dužnost imenovane Kristina Jambrečić i Ivka Pavlinić. Miljenko Štabek razriješen je dužnosti člana Odbora za komunalne djelatnosti te ja na tu dužnost imenovan Krešimir Pavetiček. Ana Marija Belošević razriješena je dužnosti članice Odbora za poljoprivredu te je na tu dužnost imenovan Stjepan Androić.

Prije početka rada po Dnevnom redu održan je i aktualni sat:

Dražen Šurbek postavio je pitanje o uređenju lokalne ceste kraj Dvora Veliki Tabor i najavljivanom otkupu zemljišta oko samog Dvora. Župan Željko Kolar je istaknuo da otkup zemljišta ovisi i o Ministarstvu kulture i medija, no da se tijekom sljedeće godine planira otkupiti barem jedan dio zemljišta na kojem će se zasaditi voćnjak autohtonih sorata jabuka.  Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec dodao je kako je završeno uređenje županijske ceste, dok će se uređenje dionice od 300 metara lokalne ceste urediti u suradnji s Općinom Desinić. „Siguran sam da ćemo postići dogovor s Općinom u nekom kraćem vremenskom razdoblju i pristupiti uređenju tog dijela ceste od 300 metara, uz uređenje parkirališne površine, kako bi onda pristup samom dvorcu bio što sigurniji i kvalitetniji“ – kazao je ravnatelj Sirovec.

Mirko Šivalec je upitao u kojoj je fazi i nabavlja li se uopće magnetna rezonanca za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana. Župan Željko Kolar je pojasnio da je proces nabave magnetne rezonance oduljen zbog komplikacija u procesu javne nabave, no da je DEKOM prije tjedan dana odbio zadnju žalbu te se očekuje skori završetak čitavog procesa. „Prema informacijama koje sam dobio od ravnatelja Vančine, mi bismo početkom godine trebali dobiti magnet“ – najavio je župan Kolar te upozorio na loše strane Zakona o javnoj nabavi zbog kojih dolazi do dugotrajnih odgađanja završetka postupke nabave.

Vladimira Pleška zanimalo je što se događa s projektom aglomeracije Zabok – Zlatar, točnije u kojoj je fazi projekt, jesu li sredstva dostatna, pošto je došlo do poremećaja cijena i građevinskog materijala i usluga te hoće li se dodatna sredstva koja će biti potrebna za izgradnju i realizaciju tog projekta svesti na doplate od strane jedinica lokalne samouprave koje su suvlasnici Zagorskog vodovoda te je li dinamika radova sukladna dogovorenom i hoće li završetak projekta biti u 2023. godini. Župan Željko Kolar istaknuo je da Županija nije ni suvlasnica Zagorskog vodovoda ni direktno uključena u čitav projekt, no da je upoznat sa njegovim detaljima. „S obzirom na to da nemamo vlasničke strukture, nismo supotpisnici projekta, predlažem da kompletno pitanje koje ste postavili, proslijedimo direktoru Mihoviliću da se pismeno očituje, točno po segmentima o kojima ste govorili i da se odgovor u pisanom obliku pošalje svim vijećnicama i vijećnicima, a direktora Mihovilića pozovemo na sjednicu Skupštine u prosincu, kad ćemo podnositi proračun“ – naveo je župan Kolar.

 

Sjednica Županijske skupštine započela je  minutom šutnje ususret Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

PREZENTACIJE

MATERIJALI

ZAPISNIK


Fotogalerija