Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. studenoga 2015.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki ovom je prigodom poručila „Vrijeme došašća je vrijeme u kojem opet poniknemo u sebe, ali i u sva zbivanja u našem okružju i u sva zbivanja u našem frtalju svijeta. Dijelim vaše razmišljanje – osobito vas Bistričanaca koji ste došli sa mise u 9 sati, da Advent u Mariji Bistrici treba biti prva županijska manifestacija. Mislim da o Mariji Bistrici, o nacionalnom svetištu i samom mjestu kojeg pohodi jako puno hodočasnika, ali i onih ljudi koji su samo znatiželjnici nije potrebno puno toga govoriti. Mnogo od njih svoj put nakon Marije Bistrice nastave i drugim dijelovima Krapinsko-zagorske županije i sigurno možemo reći da je Marija Bistrica neka vrsta vrata u našu županiju. Veselim se ovoj manifestaciji, svi se veselimo Božiću, a priznajte da se veselite i mirisima kolača i drugih sitnica iz našeg djetinjstva“ rekla je predsjednica Županijske skupštine.

Župan Željko Kolar pozdravio je sve prisutne i tom prilikom rekao „Ulazimo u vrijeme iščekivanja, nade, budućnosti i čežnje. To vrijeme trebamo posvetiti sebi, svojim obiteljima, ali i svima onima kojima je potrebna pomoć. Polagano se trebamo početi pripremiti za Božić, ali ne Božić komercijale, lampica i reklama nego onaj istinski Božić kojeg provodimo skromno unutar svoje obitelji – kada jednim malim poklonom obradujemo svoje najbliže. Upravo to najbolje možemo napraviti u Mariji Bistrici kupujući domaće proizvode naših udruga i proizvođača. Nema boljeg mjesta za provesti Advent od Marije Bistrice, čestitam organizatorima i nadam se da će ova manifestacija izaći i iz okvira Krapinsko-zagorske županije“ zaključio je župan Kolar

Prvu svijeću na adventskom vijencu zapalio je rektor svetišta Majke Božje Bistričke Zlatko Koren zajedno sa čipkaricama iz Lepoglave koje su izradile haljinu od lepoglavske čipke za kip Majke Božje Bistričke. Monsinjor Koren je ovom prilikom rekao da je došašće osobito vrijeme kada je moguće učiniti novo, kada je moguće upaliti svjetlo i poručio „neka ovo došašće bude s puno svjetla i na našim vijencima i u našim srcima i u našim životima”. Sve prisutne je pozdravio i načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički koji je iskoristio priliku da zahvali svima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije. Svečano otvaranju su nazočili i načelnici Zlatar Bistrice Žarko Miholić te Krapinskih Toplica Ernest Svažić. Otvaranje su prigodnim programom obogatile Fiole i Viline.

Advent u Mariji Bistrici petu godinu zaredom organizira Turistička zajednica Općine Marija Bistrica. Uz tradicionalnu adventsku sajmenu ponudu, na ove godine posebno uređenom središnjem bistričkom trgu organiziran je bogat program, koji se odvija prema tematskim vikendima. Prvi je vikend bio Vikend duhovne glazbe, slijede vikendi starih zanata, adventskih običaja te medenjaka i gvirca. Kao posebna atrakcija najavljuje se Adventska noć svjetla, kada će nebo iznad Marije Bistrice obasjati mnoštvo lampiona.

Program Adventa u Mariji Bistrici možete pronaći na poveznici, a više o cijeloj manifestaciji na facebook stranici Advent u Mariji Bistrici.


Fotogalerija