Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. prosinca 2015.

Cilj izrade i izdavanja slikovnice Legenda o črnom kipu je kroz jednostavnu priču i privlačne ilustracije djeci približiti duhovnu i povijesnu baštinu Marije Bistrice, kao i razvijati njihovu duhovnu svijest. Autorice Anita Klemar i Ana Kaić su slikovnicom prenijele povijest bistričkog svetišta kao priču o kipu Bogorodice kojeg je izradio skromni mladi tesar prema liku djevojke u koju se zaljubio na prvi pogled. Zbog njegove čiste i iskrene ljubavi kip je postao čudotvoran – on pomaže i štiti svakoga tko mu se obrati u tihoj molitvi.

Slikovnicu će predstaviti recenzenti Stjepan Hranjec (redoviti profesor u trajnom zvanju za dječju književnost na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, Odsjek Čakovec), Nedjeljko Pintarić (predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije) i Željka Horvat-Vukelja (glavna urednica Modre Laste) te urednica Snježana Husinec (predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici). Legendu o črnem kipu interpretirat će Marija Borić, a u popratnom će programu  sudjelovati i djeca iz bistričkog dječjeg vrtića, osnovne škole te glazbene škole.

U izradi slikovnice korišteni su liturgijski tekstovi te priče o našašću i povijesti kipa preuzeti iz Arhiva Svetišta Majke Božje Bistričke. Po uzoru na bajke Ivane Brlić-Mažuranić korišten je arhaičan jezik i stil pisanja. Slikovnica donosi usporedan tekst na lokalnom bistričkom kajkavskom koji čitatelja približava ugođaju mjesta i vremena u kojem je legenda nastala, te na standardnom hrvatskom jeziku prilagođenom širokom čitateljstvu. Bogate ilustracije, izrađene po uzoru na Ivana Rabuzina, umetanjem tradicijskih i folklornih elemenata bistričkog kraja – napose bistričkih licitara i drvenih igračaka, dočaravaju bajkovitost zagorskog krajolika i bogatstvo bistričke tradicijske baštine. Slikovnica je primarno namijenjena djeci predškolske i školske dobi, ali ona itekako može biti zanimljiva i iskusnijim čitateljima različite dobi kao tekst koji na jednostavan način predstavlja  kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu Marije Bistrice. Ona tako postaje autohtoni suvenir Marije Bistrice i čitavog kraja velike umjetničke i odgojne-obrazovne vrijednosti. Izdavanje slikovnice Legenda o črnom kipu/Legenda o crnom kipu dio je aktivnosti Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici u očuvanju i promicanju zavičajne duhovne i materijalne baštine te njegovanje povijesnog, kulturnog i duhovnog identiteta Marije Bistrice i bistričkoga kraja kao prepoznatljivog dijela hrvatskoga kulturnoga identiteta