Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 28. srpnja 2015.

Proizvođači djevičanskog zagorskog bagremovog meda – redom obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Krapinsko-zagorske županije, su u ponedjeljak navečer u dvorcu Oršić brojnim posjetiteljima ponudili  med izvađen iz djevičanskog saća kojeg su pčele tek proizvele i napunile medom.

Predsjednica Županijske skupština Vlasta Hubicki je u svom obraćanju rekla da ju veseli da Zagorje prvo u Hrvatskoj ima festival djevičanskog bagremovog meda. Naglasila da Krapinsko-zagorska županija, pčelari i pčelarske udruge dugo godina kvalitetno surađuju – još je 2002. godine krenula prva izložba meda, a 2005. trogodišnji pilot projekt zaštite bagremovog meda za koji je svake godine iz proračuna izdvojeno 50.000 kuna i  koji je rezultirao time da danas imamo zaštićenu robnu marku Bagrem med zagorskih brega i Prvi festival djevičanskog meda. Predsjednica Skupštine je na kraju obraćanja zahvalila svima prisutnima na doprinosu prepoznatljivosti i brendiranju našeg najljepšeg frtalja svijeta.

Župan Željko Kolar je u svom obraćanju čestitao pčelarima i svima drugima koji su sudjelovali na prvom Festivalu djevičanskog bagremovog meda zagorskih brega. „Zagorski bagremov med je najbolji na svijetu, zato smo ga zaštitili posebnom markicom i zato se  u promoviranju Županije i prezentaciji najznačajnijih proizvoda upravo on nalazi na prvom mjestu“ rekao je župan Kolar i naglasio da će Županija i dalje pomagati razvoju pčelarstva. Svjestan problema s kojima su se pčelari suočili u prošloj godini, župan je najavio pomoć Županije za prihranu pčela u iznosu od 100.000 kuna.

Prisutnima su se obratili i Vlasta Krklec – ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Robert Kuščar – idejni začetnik Festivala i Darko Milinković – predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ. Za sve posjetitelje je organizirano i prigodno stručno predavanje Djevičanski bagremov med zagorskih brega sveučilišnog profesora Dragana Bubala.

Krapinsko-zagorska županija je pokrovitelj ovog Festivala kojeg su organizirali Muzej seljačkih buna, UMM-poslovni klub i Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije.

Na Festivalu su svoj med izložili OPG Krog Josip, OPG Milinković Darko, OPG Bedeniković Zdravko, OPG Kučak Darko, OPG Krog Dominik i OPG Herceg Mladen.


Fotogalerija