Zagorje
Bajka na dlanu

70 godina Muzeja Staro selo Kumrovec: Moramo biti ponosni na ovu veliku riznicu uspomena

Datum objave: 8. listopada 2023.

U Muzeju Staro selo Kumrovec je 6. listopada 2023. godine, u sklopu obilježavanja Dana europske baštine otvorena prigodna foto dokumentarna izložba kojom je obilježena sedamdeseta obljetnica Muzeja.

Na izložbi je prikazan razvoj Muzeja od samih početaka do danas i to uključujući sve radionice, manifestacije i ostale aktivnosti provedene u 70 godina. Izložbu je otvorila izaslanica župana Željka Kolara, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec koja je naglasila kako se Muzej „Staro selo“ Kumrovec ističe se po svojoj specifičnoj izložbenoj djelatnosti i autentičnosti. „Doista moramo biti ponosni na ovu veliku riznicu uspomena koju imamo i koju smo dužni čuvati i širiti dalje na buduće generacije“ – poručila je pročelnica Smičić Slovenec te potom voditeljici Muzeja Aniti Paun-Gadža uručila prigodnu Županovu zahvalnicu.

O samoj izložbi, ali i muzejskoj djelatnosti Muzeja „Staro selo“ govorila je voditeljica Muzeja Anita Paun-Gadža, koja je istaknula kako je ovo jedinstven etnografski muzej na otvorenom, ali i jedinstveni in situ muzej u cijeloj Europi. „Muzej je vrlo atraktivna destinacija za sve turiste zato što uz redovne sadržaje nudimo i dodatne sadržaje u obliku muzejsko-edukativnih radionica, prezentacija tradicijskih obrta i raznih manifestacija“ – rekla je voditeljica Paun-Gadža te dodala kako u sljedeće dvije godine planiraju realizaciju još jednog stalnog postava koji će prikazivati vrijeme u drugoj polovici 20. stoljeća te prilagodbu seoske sredine na gradski način život.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt zahvalio svim djelatnicima Muzeja na dosadašnjoj jako dobroj suradnji te  istaknuo kako je Općina izuzetno ponosna na rad Muzeja. „Općina ostvaruje zaista dobru suradnju s Muzejima Hrvatskog zagorja s kojima radimo na zajedničkim projektima i manifestacijama poput „Zagorske svadbe“. Možemo biti zadovoljni radom Muzeja kojeg posjećuju ljudi iz cijelog svijeta, njih preko 100 tisuća. Svi skupa moramo raditi na proširivanju i obogaćivanju ove priče novim sadržajima“– rekao je načelnik Šplajt.

Nekadašnji direktor RO Spomen park Kumrovec Nikola Filko spomenuo je najvažnija događanja koji su prethodila uređenju muzeja. Kratak osvrt na početke muzejsko-edukativnih programa u muzeju dala je muzejska pedagoginja Tatjana Brlek. U prigodnom glazbenom programu sudjelovala je Klapa Brv, a posjetitelji muzeja mogli su se upoznati i sa prezentatorima tradicijskih obrta koji danas predstavljaju bogatstvo nematerijalne kulturne baštine.


Fotogalerija