Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. listopada 2023.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1990. godine proglasila je drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi. Cilj je podizanje svijesti opće javnosti o dostojanstvu svih onih koji boluju od teških i neizlječivih bolesti.

Palijativna skrb je sveobuhvatna – zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života bolesnika neizlječivih ili složenih bolesti. Nužan je multidisciplinarni pristup skrbi za bolesnika što podrazumijeva razne stručnjake koji međuovisno i zajednički razvijaju programe i ciljeve liječenja, a obuhvaća tri područja – smirivanje neugodnih simptoma, psihosocijalna potpora bolesniku i njegovoj obitelji te etički problemi vezani uz kraj života.

Palijativna skrb pri Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije djeluje od 2015. godine, prvo kao pilot projekt, a potom od 2018. godine i pod ugovorom s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Uz koordinatora i mobilni tim kojeg čine medicinska sestra i liječnik, u palijativnoj skrbi djeluju i psiholog i voditelj grupe za samopomoć.

Krapinsko-zagorska županija već niz godina osigurava podmirenje troškova voditeljice grupe za podršku oboljelima koja djeluje pri Domu zdravlja KZŽ te dodatnog angažmana psihologinje u mobilnom timu. Uz to, osigurava i sredstva za nabavku opreme Posudionice ortopedskih pomagala koja djeluje pri Domu zdravlja, kako bi se zamijenila postojeća oprema i nabavila nova, a isto nastoji osigurati i u posudionicama koje djeluju pri gradskim drustvima Crvenog križa.

Povodom Svjetskog dana palijativne skrbi, djelatnici Doma zdravlja, koordinator palijativne skrbi i članica mobilnog tima palijativne skrbi sudjelovali su, s ciljem stjecanja znanja i razmjene iskustva i dobre prakse, na međunarodnom kongresu “Važnost multidisciplinarnog pristupa pri donošenju odluka u palijativnoj skrbi” u Varaždinu, koji je održan 5. – 8. listopada 2023. Tako je Valent Balija, koordinator palijativne skrbi u Domu zdravlja KZŽ izlagao na temu “Neadekvatna terapija boli-prikaz slučaja”.