Zagorje
Bajka na dlanu

Svečanost obilježavanja Dana državnosti, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana hrvatske kopnene vojske

Datum objave: 29. svibnja 2024.

Središnje županijsko obilježavanje Dana državnosti, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana hrvatske kopnene vojske održano je 29. svibnja 2024. godine kod Spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije. Zajednički vijenac položio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zajedno sa potpredsjednikom Hrvatskog sabora Siniom Hajdašem Dončićem, saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem, potpredsjednikom Županijske skupštine Željkom Člekovićem i županovim savjetnikom za branitelje pukovnikom Žarkom Miholićem.

„Svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije i stanovnicima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti, kojeg obilježavamo na spomen konstituiranja prvog višetranačkog Sabora nakon demokratski provedenih izbora koji su pokazali volju hrvatskog naroda za samostalnom i neovisnom Republikom Hrvatskom.  Krenuli smo u najboljoj vjeri i želji da se razdruživanje s Jugoslavijom provede mirnim putem, na žalost, to se nije ostvarilo, a hrvatski branitelji su podnijeli najveći teret u Domovinskom ratu, prije svega da bi obranili hrvatsku državu, a nakon toga je i oslobodili. Čestitam i Dan Oružanih snaga RH i Dan kopnene vojske koji se obilježava s danom kada su se u Kranjčevićevoj 28.5.1991. postrojile prve hrvatske postrojbe, oko 800 vojnika i policajaca, a dobar dio tih sjajnih mladića je ostavio svoj život na oltaru domovine i danas svima njima posvećujemo minutu tišine“, rekao je nakon polaganja župan Željko Kolar.

Počast su odali i čelnici gradova i općina: gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Hrašćine Branko Tukač, načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić, načelnik Petrovskog Stjepan Krklec i načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja. Sudjelovali su i voditelji Područnog odsjeka Ministarstva obrane za poslove obrane Krapina Josip Cigula, voditeljica Odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Krapina Ivana Iskrić, zamjenik načelnika Policijske uprave krapinskozagorske Robert Pavić sa načelnikom Postaje prometne policije Krapina Dejanom Dunajem te predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber sa zamjenikom Željkom Presečkim te zapovjednikom Mladenom Lovrenčićem.

Počast poginulim i preminulim braniteljima odale su i sljedeće udruge proizašle iz Domovinskog rata (abecednim redom):

Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja,

Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije,

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina,

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije,

Udruga hrvatskih branitelja Marija Bistrica,

Udruga hrvatskih branitelja Pregrada,

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zabok,

Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije,

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Podružnica Krapinsko-zagorske županije,

Udruga specijalne jedinice policije Barun,

Udruga veterana 103. brigade Hrvatske vojske,

Zajednica udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije.

Himnu Republike Hrvatske je na samom početku izvela Danijela Stanišak. Molitvu na kraju svečanosti vodio je krapinski župnik vlč. Davor Štuljan.


Fotogalerija