Zagorje
Bajka na dlanu

Zamjenica župana Petek otvorila izložbu Kinč u narodnim običajima

Datum objave: 16. lipnja 2024.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek je 15. lipnja 2024. godine u Muzeju Staro selo Kumrovec otvorila izložbu „Kinč u narodnim običajima“, autorice Božice Lacković iz Oroslavja. “Zagorska svadba poznata je na daleko i široko svojim običajima, izgledom i muzikom, kao i cjelokupnim doživljajem. Dakako, preporučujem svima, i mladima i starima da ju pogledaju jer i mi veliko smo zaboravili kako je to nekad izgledalo. Iako današnje svadbe imaju svoju čar, na nama je držati sjećanja i tradiciju pa tako i na njima možemo vidjeti neke običaja s onih starih “, zaključila je zamjenica župana Petek.

Stručna suradnica Općine Kumrovec Danijela Lončar skrenula je pozornost na to kako se danas posebno prikazuje segment ‘Maškari, maškara’ koji je dio tradicije svadbenog izričaja sutlanskog kraja, ali i Hrvatskog zagorja.

Voditeljica muzeja “Staro selo Kumrovec” Anita Paun Gađa nadovezala se i dodala kako je prije same svadbe otvorena i interesantna izložba usko vezana za ovu temu. “Budući da smo poznati po kontinuitetu u kojem vjerno radimo na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Hrvatskog zagorja, posebno nam je drago što imamo izložbu domaćih autora. Oni osim što pokazuju svoje radove, spremni su svoje vještine prenose na nove generacije i moramo svi raditi upravo na tome jer to je jedini način čuvanja identiteta”, rekla je na kraju.

Autrica izložbe Božica Lacković objasnila je da je izložba zamišljena kao cvijeće u krep papiru u narodnim običajima, naročito onih iz Andraševca od kud autorica dolazi. Posvećena je cjelokupnom životu, od rođenja pa sve do smrti, dodavši kako je za izradu ovakvog cvijeća potrebno barem dva sata, ovisno o kompleksnosti.

Nakon otvorenja izložbe održan je i prikaz segmenta iz zagorske svadbe Maškari, maškara u kojem su sudjelovali Etno udruga Zipka, KUD Hruševec Kupljenski, učenici Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec i ansambl Optimisti Zagorja.

Izložba je popraćena i radionicom Svadbeni kinč.


Fotogalerija