Zagorje
Bajka na dlanu

Ovog vikenda u Dvorcu Veliki Tabor održan 22.Tabor Film Festival

Datum objave: 8. srpnja 2024.

Ovog vikenda, 6.i 7. srpnja 2024. je u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću održan najdugovječniji međunarodni festival kratkog filma – Međunarodni Tabor Film Festival koji je u svojem 22. izdanju donio 900 minuta filmskog programa, odnosno 74 filma iz čak 33 zemlje Hrvatske i svijeta. Tabor film festival je, u ime župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

Novopečena selektorica Tabor Film Festivala, naša poznata filmska kritičarka Diana Nenadić, imala je težak zadatak napraviti odabir za nacionalni i međunarodni program u jakoj konkurenciji od 74 prijave pristigle iz Kine i Brazila do SAD-a. Među premijernim naslovima našli su se tako i jedan berlinski laureat, te višestruko nagrađivani dokumentarac, potom prošlogodišnji portugalsko-švicarski kandidat za Europsku filmsku nagradu, kao i filmovi iz Locarna, Annecyji, s Animafesta i Sundancea, iz Moskve, Toronta i s drugih svjetskih festivala. U hrvatskoj konkurenciji bila su dva premijerna naslova.

Tijekom dva dana, od 10 ujutro do ponoći, gledali su se filmovi u dva festivalska kina, a sam Festival je otvorio dobitnik Zlatne palme u Cannesu, film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića, Kao šećer na kraju prikazan je novi film Borne Armaninija Trenuci izazova koji je od početka 2024. osvojio već 5 festivalskih nagrada.

Nagradu Veronikinu lubanju u domaćoj konkurenciji osvojio je filmski uradak Ante Storića Kratka priča o Trogiru dok je u međunarodnoj konkurenciji nagrađen portugalski film Dimitri Mihajlovica i Miguela Lime Quase me lembro (Skoro da se sjećam).

Uz nagrađene filmove u domaćoj i stranoj konkurenciji žiri je dodijelio i posebna priznanja. U domaćoj konkurenciji to su Priča o šori, Šuma striborova i Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka. U međunarodnoj konkurenciji posebno priznanje dobilo su Trace, Surcos te F*cking head.

Nagradu koju dodjeljuje publika, Vox Veronicae, osvojio je film Gorana Lovrenščaka Sjene zločina.

Organizator Festivala je Obnomika d.o.o.

FOTO:Sjever.hr

 

 


Fotogalerija