Zagorje
Bajka na dlanu

Župan Kolar, gradonačelnik Tomašević i župan Posavec o državnom preuzimanju općih bolnica

Datum objave: 4. srpnja 2024.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i župan Međimurske županije Matija Posavec su 4. srpnja 2024. godine na Markovom trgu u Zagrebu održali konferenciju za medije na temu državnog preuzimanja osnivačkih prava nad općim bolnicama.

 

Župan Željko Kolar podsjetio je kako su Krapinsko-zagorska i Međimurska županija te Grad Zagreb Ustavnom sudu podnijeli zahtjev o ocjeni suglasnosti novog zakona kojim država preuzima osnivačka prava nad općim bolnicama. „Mi smo prije nekoliko dana, nakon otprilike sedam i pol mjeseci, od Ustavnog suda dobili da se očitujemo o našem zahtjevu i to prvenstveno vezano za financijsku stranu. Radi se o dijelu našeg sufinanciranja i financiranja općih bolnica od 2015. do kraja 2023. godine. Odgovor smo pripremili i danas ćemo ga predati, svatko za sebe.  To njihovo traženje tumačimo na način da Ustavni sud u našem zahtjevu za ocjenu ustavnosti vidi ispravne elemente te zbog toga očekujemo pozitivan odgovor“, istaknuo je župan Kolar te posebno naglasio kako se Krapinsko-zagorska županija bila i kreditno zadužila za izgradnju nove bolnice, koja je dugo vremena bila jedina nova bolnica u Hrvatskoj. „Mi smo taj kredit isplatili 2021. godine. Kasnije su kredite za nove bolnice digli i drugi, a sad kad je država preuzela osnivačka prava onda je automatski preuzela i obvezu vraćanja krediti zbog čega ispada da nismo svi u istoj poziciji“, rekao je župan Kolar.

„Svakome je jasno da je ovakav sustav neodrživ“

„No mi prvenstveno ni ne govorimo o novcu, govorimo o radu i poslovanju bolnica i kvaliteti pružanju njihovih usluga. Govorili smo da izmjena osnivača neće promijeniti stanje u bolnicama, što se može jasno vidjeti na primjeru Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. U prvih šest mjeseci 2023. godine ona je bila u minusu 500.000 eura, dok je danas u minusu 3 milijuna eura, odnosno 500.000 eura mjesečno. Zašto? Pa zato što su plaće u prosjeku rasle 40 %, što mi pozdravljamo, ali u isto vrijeme limit je rastao 10 %. Limit koji se isplaćuje bolnicama ne pokriva ni plaće, a gdje su još materijalno troškovi, medicinska oprema i plaćanje režija. Znači svakome je jasno da je ovakav sustav neodrživ. Trebamo posložiti stvari, stvoriti financijski održiv sustav i onda sam uvjeren da ćemo mi pojedinačno bolje upravljati sa svojim bolnicama nego što bi to radila vlada ili ministarstvo s jednog mjesta. U krajnjoj liniji to smo pokazali svaki put kad smo preuzimali poslove od države, a uostalom najveća sveučilišna bolnica u Americi se odlučila javiti na natječaj koji smo mi raspisali i investirati u Zabok. Da je tamošnjom bolnicom tad upravljala država, ne bi bilo teoretske šanse da ta investicija dođe u Zabok“, poručio je župan Kolar.

„Ovakav status nije dobar ni za županije, ni za državu, ni za pacijente ni za zaposlenike“

Gradonačelnik Grada Zagreba TomislavTomašević istaknuo je kako Ustavni sud još uvijek nije donio odluku, iako je zahtjev podnijet još u listopadu. „Sad imamo jednu paradoksalnu situaciju, status quo, jer se država već upisala u registar Trgovačkog suda kao osnivač bolnice Sveti duh. No, mi i dalje imamo vijeće koje je birano primarno od strane Grada Zagreba i situaciju gdje se Sveti duh nalazi u proračunu i države i Grada Zagreba. Razumijemo potrebe uštede i racionalnog upravljanja bolnicama. Mi smo od početka bili spremni na objedinjenu javnu nabavu koja se može izvesti bez obzira tko je osnivač. Za to nije bilo potrebno mijenjati zakon i oduzimati osnivačka prava županijama. Mi smo i dalje na to spremni“, rekao je gradonačelnik Tomašević i naglasio kako, zbog dopuna koje je Ustavni sud tražio, vezano na financijska ulaganja Grada, odnosno županija, u sporne bolnice, vjeruje da će Ustavni sud što prije donijeti odluku. „ Mi smo od 2015. do 2023. uložili 100 milijuna eura. Od toga je 65 milijuna plaćeno, a 35 je uloženo u kapitalna ulaganja koja se tek trebaju otplatiti u sljedećih deset godina. Nadamo se što skorašnjoj odluci, jer ovakav status nije dobar ni za županije, ni državu, ni pacijente ni zaposlenike. Smatramo i dalje da je naš zahtjev opravdan i da je taj zakon protivan Ustavu“, naglasio je gradonačelnik Tomašević.

„Tri četvrtine dugova odlazi na kliničke bolničke centre, a jedna četvrtina na sve opće i županijske bolnice“

„Prije godinu dana rekao sam da ovo neće biti dobro, ni korisno, da je ovo loš potez, i volio bih da sam u krivu. Međutim, kako stvari stoje danas, očito je da sam bio u pravu, jer se u ovih šest mjeseci nije dogodilo ništa, što bi pokazalo da može biti bolje“, upozorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši kako je Vlada RH danas donijela Odluku kojom dodatnih 80 milijuna eura usmjerava prema zdravstvenim ustanovama za sanaciju dugova bolnica prema ljekarnama. „Od tih 80 milijuna eura, 60 milijuna odlazi na kliničke bolničke centre koji su uvijek i bili u ingerenciji države, a 20 milijuna eura na sve druge opće i županijske bolnice. Toliko o tome, tko zapravo stvara te dugove“, poručio je župan Posavec i pozvao Ustavni sud RH da konačno donese odluku je li taj Zakon u skladu sa Ustavom i svim dokumentima i pravilnicima, da na temelju te odluke bolnički sustav može dalje normalno funkcionirati. „Nama u Međimurskoj županiji je upravo zbog tog preuzimanja osnivačkih prava usporen proces daljnjih ulaganja u bolji zdravstveni sustav. Konkretno, želimo razvijati sustav palijativne medicine, imamo građevinsku dozvolu već nekoliko mjeseci i ne možemo pokrenuti taj proces jer Ministarstvo zdravstva koje sada formalno mora dati suglasnost na to, ne želi je dati“, rekao je župan Posavec.


Fotogalerija