Zagorje
Bajka na dlanu

U Velikoj Horvatskoj održani 20. Dani kulture, zabave i športa

Datum objave: 15. srpnja 2024.

Ovog vikenda, 12. i 13. srpnja 2024. su u Velikoj Horvatskoj održani 20. Dani kulture, zabave i športa.

U Velikoj Horvatskoj je u subotu, 12. srpnja bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je pozdravio brojne okupljene na igralištu kod područne škole. “Velika mi je čast i zadovoljstvo što Krapinsko-zagorska županija može biti pokrovitelj ove manifestacije i što imamo tako nešto na području Županije jer svijet nikad nije bio manji, nikad nisu bile veće migracije i postali smo svi jedno veliko selo. Ako želimo zadržati naše ljude, našu tradiciju i identitet, moramo biti ponosni na ono što smo naslijedili od naših djedova i baka, to baštiniti i prenositi na naše generacije. Ako postoji jedan takav poučak koji se provodi iz teorije u praksi, onda to radite vi u Velikoj Horvatskoj. KUD pratim 11 godina sa mjesta Župana i posebno mi je zadovoljstvo gledati Vas i slušati, mnoge manifestacije u Zagorju su nezamislive bez vas. Zahvaljujući upornosti kakvu ste pokazali,  uspjeli ste u u ovako maloj sredini napraviti ovako veliku manifestaciju”, rekao je župan Kolar.

Predsjednica KUD-a Velika Horvatska Regina Ljubić se vratila u davnu 2005. godinu kada su započeli sa žajganjem cug žajgom, a zatim potezanjem štrika, nakon čega je započeo Organizacijski odbor. “Zbog povećanja broja članova, sljedeće godine je došlo do osnutka KUD-a. U međuvremenu smo se preselili u prostore Područne škole Velika Horvatska. Veseli nas i dolazak sve više mladih koji nastoje održati tradiciju, koja je prepoznata i izvan naše županije. Naše igre su preuzete u Jalžabetu, Bibinju i Gospiću”, istaknula je predsjednica Ljubić i na kraju se još jednom zahvalila svima.

Sve okupljene su pozdravili i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin.

Manifestacija je pokrenuta sa ciljem promicanja tradicije starinskih igara, običaja, pjesme i plesa, a održala se u organizaciji KUD-a Horvatska.

 


Fotogalerija