Zagorje
Bajka na dlanu

Zagorska pekmezijada oduševila i treću godinu za redom, najbolji pekmez pripremili gosti iz Duge Međe

Datum objave: 31. kolovoza 2024.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije je u subotu, 31. kolovoza 2024 . godine, u Dubravi Zabočkoj održana 3. Zagorska pekmezijada.

Na3. Zagorskoj pekmezijadi sudjelovalo je 19 ekipa koje su pekmez kuhale na tradicionalan, starinski način. Svaka ekipa sastojala se od 5 natjecatelja te je dobila 30 kilograma šljiva i šećer, dok su ostale mirodije koristile po vlastitom izboru. Najbolji pekmez pripremila je ekipa Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Duga Međa, kojima je prijelazni pehar uručio župan Željko Kolar. „Organizator pekmezijade je braniteljska udruga, a u njoj sudjeluju doslovno svi – od zdravstva, obrazovanja, udruga civilnog društva, udruge proizašle iz Domovinskog rata iz drugih dijelova Hrvatske, naši OPG-ovi. Tradiciju treba čuvati i prenijeti je na mlađe generacije, a ova udruga na čelu s Josipom Horvatinom to radi vrlo pametno i sistematično. Kada idu na gostovanja diljem Hrvatske, uvijek idu cijele obitelji i to bi trebao biti obrazac drugima na koji se način može kvalitetno raditi“, istaknuo je župan Kolar koji je prenio i čestitke predsjednika Zorana Milanovića.

Pekmezijadu je otvorila zamjenica župana Jasna Petek, dok su okupljene pozdravili i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije Josip Horvatin. U dodjeli nagrade sudjelovao je i gradonačelnik Krapine, saborski zastupnik te izaslanik predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskoga sabora Zoran Gregurović.

Na Pekmezijadi se natjecala i ekipa Krapinsko-zagorske županije u kojoj su bili županijski vijećnici Davor Kljak i Nataša Nesek, članica odbora za turizam Županijske skupštine Brankica Bubanko, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Gordana Gretić te ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno Dijana Hršak.

U popratnom programu održane su i sportsko-zabavne igre i glazbeni program.

 


Fotogalerija