Zagorje
Bajka na dlanu

Župan Kolar na predstavljanju 59. Festivala kajkavske popevke: “Očekujem da svi kajkavci posjete Krapinu i da ovdje bude kajkavski svijet u malom!”

Datum objave: 5. rujna 2024.

Ispred krapinske Festivalske dvorane u četvrtak, 5. rujna 2024. godine, održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen 59. Festival kajkavskih popevki.

Župan Željko Kolar tom je prilikom čestitao gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću, Turističkoj zajednici te udrugama na bogatom programu sportskog i zabavnog sadržaja kojih je, ističe, iz godine u godinu više, sveobuhvatniji su i sve posjećeniji. “Dodatni sadržaj, ali i Gospodarski zbor u Tjednu kajkavske kulture garancija su da će Krapina u tom Tjednu biti prepuna ljudi. To zaslužuje zbog kvalitetnih kulturnih programa i svoje tradicije. Više od jedne trećine Hrvatske govori kajkavski, pa  očekujem da svi oni i posjete Krapinu i daju svoj doprinos u zaštiti kajkavskog narječja, govora, kulture i da ovdje bude Krapina kajkavski svijet u malom. Bolje i veće pozivnice od ovoga ne treba”, naglasio je župan Kolar. Također, ističe župan, sve je veći interes za dječje stvaralaštvo i iz drugih krajeva Hrvatske, a sveukupno gledajući riječ je fantastičnom programu. “Teško bih se mogao odlučiti veselim li se više petku, Popevkama zanavek, gdje proradi nostalgija, ili suboti kada proradi znatiželja što će nam nova festivalska večer donijeti i koja će od tih popevki postati evergreen i prijeći u nacionalnu ostavštinu”, zaključio je župan Kolar koji poziva sve ljude dobre volje željne zdravog života kroz sport, sjajne zabave i kulturnog nadahnuća da posjete Krapino i odlično se zabave kroz sjaju gastro i eno ponudu.

Tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Radovan Novina istaknuo je da nakon Dječje glazbene večeri slijedi Retrospektivna festivalska večer kao najemotivnija u cijelom tjednu. “Tridesetak skladbi će se izvoditi u cijelosti kako bi podsjetili na drage popevke. Završna festivalska večer odnosno Večer novih popevki bit će 14. rujna u 20 sati, 23 nove popevke su snimljene na nosaču zvuka koji je izašao. Ima za svakog ponešto, a posebno nas veseli povratak autora koji nisu bili neko vrijeme na Festivalu”, istaknuo je Novina i pozvao na brojne događaje od kojih su neki dječja likovna izložba, Znanstveni skup, Recital kajkavskog pjesništva i brojni drugi.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ističe činjenicu da je tjedan dana Krapina prijestolnica kaja. “Posebno mi je zadovoljstvo da se u te programe sve više uključuju djeca, jer često smo mi takvi da se ponekad i sramimo našeg kaja, našeg govora, no na to moramo biti ponosni, na povijest, tradiciju i moramo je prenositi na naše najmlađe. To je zalog da bude očuvan kaj i tradicija”, rekao je gradonačelnik Gregurović i pozvao građane da dođu u Krapinu  i dožive sve što su pripremili.


Fotogalerija