Zagorje
Bajka na dlanu

U Donjoj Stubici održan okrugli stol “Žene i politika”

Datum objave: 1. listopada 2024.

U utorak, 1. listopada 2024. godine, u Donjoj Stubici održan je okrugli stol “Žene i politika” u organizaciji ZIP portala, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije i Kulturno-informativne scena – Poduzetnički klub žena KZŽ.

Nakon što su članice Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije u sklopu ovogodišnjeg Zagorskog gospodarskog zbora okruglim stolom obilježile 5. obljetnicu osnivanja i postojanja, svoje djelovanje nastavljaju organizacijom okruglog stola „Žene i politika“ – Aktivnosti saborskog Odbora za ravnopravnost spolova i aktivnosti na nacionalnom nivou kroz prizmu iskustva, primjera, planova te pitanja. Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je kako je s temom žena u politici izrazito važno doći u svaki kutak Županije. “Za kvalitetno vođenje, upravljanje ili život u bilo kojoj sredini jako je važna muška i ženska sinergija u kojoj se donose najbolje odluke. Važno je potaknuti, ohrabriti, osnažiti žene da se aktivnije uključe u društveni život i u politiku”, istaknula je zamjenica Petek.

Pod moderatorskom palicom vlasnice i urednice portala ZIP Snježane Leljak na okruglom su se stolu predstavile saborska zastupnica, članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek te predsjednica Ženske inicijative HNS-a Andreja Parlaj te saborska zastupnica i načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok. 

Saborska zastupnica i načelnica Konjščine Anita Curiš Krok naglasila je kako još uvijek nije ravnopravan broj žena i muškaraca u političkoj areni te još uvijek ima prostora za napread. Jasenka Auguštan Pentek smatra da kao društvo samo deklarativno podržavamo ravnopravnost spolova. Predsjednica Ženske inicijative HNS-a Andreja Parlaj naglasila je kako je u Hrvatskoj još uvijek prisutno patrijarhalno ozračje, no žene se osvještavaju. Na okruglom su se stolu obratili i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, predsjednik HSU-a, član Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije te potpredsjednik Skupštine KZŽ Željko Čleković, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ Snježana Romić, načelnica Zlatar Bistrice Vesna Mikulec te načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec.


Fotogalerija